• 瀏覽: 38,811
  • 回覆: 217
  • 追帖: 1
日媒4月5日報道,據中國當日發布的出口管制措施擬議修訂案,北京正考慮禁止出口使用稀土的磁鐵製造技術,以反制美國、日本及荷蘭限制對華出口晶片

也許,中國早就應該走這一步棋了,你厚道對別人,別人未必就會厚道對你。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時國際/885297/日媒-中國或限制稀土技術出口-反制晶片設備限制

講左十年,有料一早做左

中國只有三成稀土儲量,卻要供應世界七成,完全唔合比例。若有朝一日,三成用完,又會被卡脖子!何況開採稀土極污染,倒不如讓西方國家自己開採佢地自己嘅稀土。

中國提煉技術領先世界

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2023-4-6 18:46 發表

中國只有三成稀土儲量,卻要供應世界七成,完全唔合比例。若有朝一日,三成用完,又會被卡脖子!何況開採稀土極污染,倒不如讓西方國家自己開採佢地自己嘅稀土。

引用:
原帖由 gn00260418 於 2023-4-6 17:42 發表

講左十年,有料一早做左
此乃十年磨一劍!

做西人是不會懂中國的文化!

引用:
原帖由 gn00260418 於 2023-4-6 17:42 發表

講左十年,有料一早做左
超蠅趕尾夠講咗幾廿年啦,家陣咪做到囉,過多幾年超埋尾𠻹  
btw家陣都有n項已經超尾

引用:
原帖由 gn00260418 於 6-4-2023 17:42 發表

講左十年,有料一早做左
事實上中國真係有料

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-4-6 19:25 發表

超蠅趕尾夠講咗幾廿年啦,家陣咪做到囉,過多幾年超埋尾𠻹  
btw家陣都有n項已經超尾
鷹國佬已經車尾燈都睇唔到

以牙還牙

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2023-4-6 18:46 發表

稀土, 係好多元素黎.
而且稀土並唔稀有
仲有一般只會加少少. 用量唔多.

引用:
原帖由 ironway 於 2023-4-6 19:32 發表

鷹國佬已經車尾燈都睇唔到
窮/朱門酒肉臭撚到喂唔起細路要靠聯合國兒童餐接濟

環境保護。。。🤭

一早就要。 主和派打不還手、罵不還口,結果老美更加大膽,不斷得寸進尺。 向鬼老求和是不能止戰,只可以以戰止戰,主動出擊。 與狼共武,防狼禦狼,大棒之下,美狼才會乖乖做死狗。

引用:

講左十年,有料一早做左
睇下點,有無料好快知,美國,加拿大,澳洲,日韓台一定有能力自己提煉,唔好靠大陸,你得嘅😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]