• 瀏覽: 40,587
  • 回覆: 230
+2
中國在4月3日至4月4日舉行的世界貿易組織貨物貿易理事會會議上,對「美國、日本和荷蘭之間關於晶片出口限制的協議」提出關切,要求美日荷澄清是否

大6擺世貿上枱指証 美日荷 打矛波,好讓站於道德高地,居高臨下 下圍棋  

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/884938/中國要求美日荷澄清是否存在晶片出口限制協議

講清楚,我就會做嘢⋯⋯

引用:
原帖由 T2. 於 2023-4-6 00:34 發表

中國在4月3日至4月4日舉行的世界貿易組織貨物貿易理事會會議上,對「美國、日本和荷蘭之間關於晶片出口限制的協議」提出關切,要求美日荷澄清是否

哪來的圍棋?時地人事物:伍限須對。

真懂圍棋嗎?

限制左咁耐 講到明就浸啦

提示: 違規內容已被屏蔽
如果存在出口限制協議,就違反世貿規則,中國就有正當理由做出報復措施。

滷味就算L數喇,就係要你日荷交待清楚係咪跟滷味指令照做,係就唔好以為被制裁項目以外嘅生意可以照做!

引用:
原帖由 LX8000 於 2023-4-6 01:21 發表

滷味就算L數喇,就係要你日荷交待清楚係咪跟滷味指令照做,係就唔好以為被制裁項目以外嘅生意可以照做!
摸底唔係咁摸, 講又唔會信, 信又唔會幫手, 即係俾"幾千蚊"對家, 最後對方收返"萬幾蚊"就無謂啦.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-4-6 01:24 發表

摸底唔係咁摸, 講又唔會信, 信又唔會幫手, 即係俾"幾千蚊"對家, 最後對方收返"萬幾蚊"就無謂啦.
先禮後兵,睇你肯唔肯認,如果無後著的話,有必要去確認嗎?

中國這叫有證有據,光明磊落重拳出擊打殘尾日荷。

引用:
原帖由 sunday8999 於 2023-4-6 00:42 發表

限制左咁耐 講到明就浸啦
冇錯唔使再講,因ASML Intel Nvidia 高通 三星全部都受唔住財政壓力,唔理美國制裁,表明繼續賣野俾中國。

係有又點?

引用:
原帖由 凌晨璀璨的星辰 於 2023-4-6 01:20 發表

如果存在出口限制協議,就違反世貿規則,中國就有正當理由做出報復措施。
禁止佢地飲喜茶以作報復

引用:
原帖由 korros4 於 2023-4-6 01:37 發表

禁止佢地飲喜茶以作報復
仲有北京填鴨,宮保雞丁,揚州炒飯......。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-4-6 00:38 發表

講清楚,我就會做嘢⋯⋯
有乜嘢好做,除咗打嘴炮?

海牙法庭訟裁夠判「九段線」爭議菲律賓贏,中國輸,又有冇效用? 好難話輸打贏要,係咪?  

"2016年7月12日,在中國缺席的情況下,仲裁庭公佈仲裁結果,支持菲律賓在此案相關問題上的幾乎全部訴求[12][13]。仲裁庭5名仲裁員一致裁定,在《聯合國海洋法公約》下中國對南海自然資源不享有基於「九段線」的歷史性權利[14][15]。仲裁庭還認定中國在南海的填海造陸「給環境造成了不可挽回的損失」,並要求中國停止在南海的活動。"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]