• 瀏覽: 4,878
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1

撰文:張子傑出版:2023-04-05 19:05更新:2023-04-05 19:08

中國駐歐盟大使傅聰表示,外界對於中國與俄羅斯關係「無上限」的言論有誤解,指有關說法只是修辭,並重申中國不會向俄羅斯供應武器用於出兵烏克蘭

《紐約時報》4月5日刊登傳聰的訪問,他提到俄羅斯去年2月入侵烏克蘭前夕,總統普京(Vladimir Putin)與中國國家主席習近平發表聯合聲明,稱中俄友誼「無上限」一事時,稱部分人故意曲解這一點,重申「無上限」純屬修辭,中國在俄鳥戰爭上亦沒有站在俄羅斯一邊

傳聰指出,中國沒有向俄羅斯提供軍事援助,亦沒有承認莫斯科吞併包括克里米亞(Crimea)及頓巴斯(Donbas)等烏克蘭領土的舉動。對於北京方面沒有譴責俄羅斯入侵烏克蘭,他表示北京方面理解俄羅斯出兵阻止北約(NATO)擴張的理據,而且中國認為這場戰爭的根本問題比西方領袖所指出的更複雜

不少人批評習近平沒有與烏克蘭總統澤連斯基通話,傳聰稱這不代表中國在烏克蘭問題上支持俄羅斯,中烏雙方仍然有較低層面官員的接觸。

原文網址: 中國駐歐盟大使:中俄關係「無上限」是修辭 | 香港01 https://www.hk01.com/article/885012?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
==================================================================================

中國修辭藝術之博大精深,真係令人嘆為觀止,不得不寫個服字。  

"北京理解俄羅斯出兵阻止北約(NATO)擴張的理據"。嗱!理解喳,唔代表同意、支持㗎!理解即係明白你講乜唧!  

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/885012/中國駐歐盟大使-中俄關係-無上限-是修辭

無上限
有些香討愛國人士,就以為是無底線

如果"中國"連自己的立場都唔敢企硬, 咪一直被人制裁囉. 到時樣樣都用唔到又無同人反抬, 後悔已是太遲. 倒不如早點找到一些志同道合的夥伴一起發展更好. 本人覺得"中國"和"俄羅斯"和"美國"也是存在的盟友, 本人說這是事實了. 到最後又有幾多人信?

用呢個修辭嘅人已燉冬菇

引用:
原帖由 人劍合一 於 2023-4-5 22:00 發表

中國駐歐盟大使傅聰表示,「無上限」只是修辭,只是加上漂亮既裝飾品,本身無意思的!  
絕對正確,中共講的好多是用作裝飾,本身無意思! 
例如50年不變。  試想想,點可能不變?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-5 20:21 發表

撰文:張子傑出版:2023-04-05 19:05更新:2023-04-05 19:08

中國 ...
我都吾反對你逢中必反,但絕對吾系支持。

引用:
原帖由 piao553 於 2023-4-5 23:27 發表

我都吾反對你逢中必反,但絕對吾系支持。
我 #1 對呢篇報導嘅睇法, 邊點顯示我「反中」?

扣帽子係低手所為,唔會令你講嘢變得有道理。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-5 20:21 發表

中國 ...
7少陣啦……北約擴張係非軍事形式,北京係出師無名唔撐得。

而搵駐歐盟大使讀稿就更加唔使劃出膠:俄佬福貝順逆啦!當初守返個盧布當走盤,北約惹唔過的……守守比比吧。烏克蘭都重有叔本華壹關要過:即管,難料。

% 全球學堂

中國講得太大 餚底了

引用:
原帖由 sunday8999 於 2023-4-6 00:44 發表

中國講得太大 餚底了
唔係淆底, 而是有人聰明過頭捉錯用神刷錯鞋啫.

提示: 違規內容已被屏蔽
中國同俄國,雙邊友好就已經夠,而家講到兩脇插刀咁,唔系好事
西方有一批政客,系對中國心懷敵意,呢個敏感時間,無謂招人口實

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]