• 瀏覽: 23,986
  • 回覆: 249
  • 追帖: 2
+3
歐盟委員會主席馮德萊恩與法國總統馬克龍今日起訪問中國三日,馮德萊恩表示,將與國家主席習近平討論烏克蘭問題;中方就表示,願同歐方就政治解決烏克蘭危機溝通交流。歐盟委員...

中國應該同馮德萊恩講, 你地成日要我表態支持老烏, 根本無考慮我地嘅處境, 中國必需保持絕對中立嘅!不能偏幫老烏, 也不能偏幫老俄, 所謂雞食放光蟲, 大家心知肚明, 你是聰明人, 肯定不是無腦吧!你代入我地的處境, 一定明白我地對俄烏戰爭的立場和主張的含義, 請勿重複追問, 再問也是這個回答的。

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/tc/greaterc ... 起訪華馮德萊恩稱將與習近平商烏克蘭問題

歐美西,日日果一邊係媒體鬧China, China, 呢一邊就急腳朝共,哀求救援自家經濟至真...兩邊都不是人,真係撞鬼!

習大大有話見佢咩?前兩日睇央視新聞都只提馬克龍到訪,對美奸馮德萊恩隻字不提

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-4-5 16:24 發表

歐盟委員會主席馮德萊恩與法國總統馬克龍今日起訪問中國三日,馮德萊恩表示,將與國家主席習近平討論烏克蘭問題;中方就表示,願同歐方就政治解決烏克蘭危機溝通交流。歐盟委員...

...
如果真係中立就無錯,
但問題在於真係中立,定只係「自稱中立」?

反問一句,如果日本侵華時,
有一個國家同日本大做質易,大搞經濟合作,
令日本在財政上得到龐大的幫助…..

你會唔會認為呢一個國家係「中立」?

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-4-5 16:24 發表

...
馮德萊恩聽完習主席回答之後說, 主席先生!我唔明喎!唔通我真係咁蠢?恕我無腦嘞!我只識老俄咁衰, 人人得而誅之啦!
習主席就答她, 你班PK住得咁L遠梗係無事啦!我地住係佢隔籬喎!有乜爭執咪大卵鑊, 到時你班PK幫到我咩!過主啦蠢婆!只識講風涼說話, 我地中國有十四億人口架!我的說話要顧及人民的安全嘅!

引用:

...
可能係要求中國不要促進停戰, 因為她主人尾國佬未搵夠歐笨d錢.....

引用:
原帖由 Lotus6268 於 2023-4-5 16:43 發表

馮德萊恩聽完習主席回答之後說, 主席先生!我唔明喎!唔通我真係咁蠢?老俄咁衰, 人人得而誅之啦!
習主席就答她, 你班PK住得咁L遠梗係無事啦!我地住係佢隔籬喎!有乜爭執咪大卵鑊, 到時你班PK幫到我咩!過主啦蠢婆!只識講風涼說話, 我地中國有十四億人口架!我的說話要顧及人民的安全嘅!
歐盟離俄羅斯遠?(芬蘭、立陶宛呢啲歐盟國直情同俄羅斯接壤!)

我相信習近平唔會連小學生基本地理知識都無,
所以我相信佢唔會好似你講咁答。

又黎呃飲呃食啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-4-5 16:36 發表

如果真係中立就無錯,
但問題在於真係中立,定只係「自稱中立」?

反問一句,如果日本侵華時,

係啦,
自稱中立都唔可以,
一定要選邊站,
(噢!唔係,一定要企係我哋呢邊)

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-4-5 17:02 發表

係啦,
自稱中立都唔可以,
一定要選邊站,
(噢!唔係,一定要企係我哋呢邊)
拿!可以中立,但要言行一致。

唔好逃避問題!
再問一次,如果日本侵華時,

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-4-5 17:04 發表

拿!可以中立,但要言行一致。

唔好逃避問題!
再問一次,如果日本侵華時,

好似你逃避問題多d,
俄烏戰爭跟中日有何關係?

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-4-5 17:06 發表

好似你逃避問題多d,
俄烏戰爭跟中日有何關係?
好簡單,將心比心。

如果你覺得日本侵華時,
同日本大做質易,大搞經濟合作,令日本在財政上得到龐大幫助的國家唔係真正中立。

咁你唔好指望你會認為中共大陸係真正中立。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-4-5 17:10 發表

好簡單,將心比心。

如果你覺得日本侵華時,同日本大做質易,大搞經濟合作,令日本在財政上得到龐大的幫助的國家唔係真正中立。

你唔好逃避北約東擴呢個根本問題啦,
你呢d遊花園技倆
只顯得你對中立兩字咁誤解

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-4-5 17:10 發表

好簡單,將心比心。

如果你覺得日本侵華時,
同日本大做質易,大搞經濟合作,令日本在財政上得到龐大幫助的國家唔係真正中立。

2046或疍卷之屎嘅同事見到你哋啲論調就想屌柒你。不過我唔會咁做我斯文人嚟。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-4-5 17:16 發表

你唔好逃避北約東擴呢個根本問題啦,
你呢d遊花園技倆
只顯得你對中立兩字咁誤解
中共就係透過推卸責任去逃避問題。
例如:文革時期,有乜衰嘢,就係「反動份子破壞」…..完全逃避。

其實,北約的東擴,係俄羅斯自己一手造成,
對住俄羅斯,北約真係乜都唔駛做,自動會東擴!

先唔講波蘭、立陶宛….呢啲畀俄羅斯滅左兩次的國家…..
芬蘭由帝俄獨立後已經與世無爭,但都畀蘇聯揮軍搶走一部分領土。

今次俄羅斯好侵略的死性不改…..需知烏克蘭係俄羅斯幾百年的忠實盟友,
一齊扛過納粹德國,
俄羅斯可以為左克里米亞打烏克蘭,重存心滅左烏克蘭,

其他國家重唔搵靠山?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]