• 瀏覽: 7,474
  • 回覆: 36
  • 追帖: 2
+2

芬蘭總統辦公室周一(3日)宣布,該國周二(4日)正式加入北約。北約秘書長斯托爾滕貝格指,北約總部外當天將升起芬蘭國旗,屆時芬蘭成為北約第31個成員國

北約成員國匈牙利及土耳其的國會,上周先後批准芬蘭加入北約的申請,但仍然對另一申請者瑞典有保留,未知該個北歐國家何時正式加入北約。斯托爾滕貝格周一表示,芬蘭加入北約後令該國更安全、聯盟更強大,又認為瑞典也會受惠而更安全。

==========================================================================

國際戰犯以烏克蘭想加入北約為籍口侵略烏克蘭,估唔到就促成其他國家加入北約,此乃求仁得仁!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230403/bkn-20230403200227473-0403_00992_001.html

芬蘭今天起將成為北約第31個成員國
2023-04-04 HKT 11:25

芬蘭將由當地周二起加入北約,成為第31個成員國。

芬蘭外長將在北約總部,向北約創始條約保管方的美國,遞交正式的加入文件。之後芬蘭藍白國旗將在北約總部外升起。

芬蘭與俄羅斯有1300公里共同邊界,加入之後,北約與俄羅斯的陸地邊界將擴大一倍

北約軍事委員會主席鮑爾表示,赫爾辛基並未要求北約成員國在芬蘭領土駐軍。若日後提出要求,北約將會研究。

俄羅斯副外長格魯什科說,俄羅斯將加強在西部和西北部地區的軍事部署,應對芬蘭加入北約。
================================================================

芬蘭與俄羅斯邊境接壤有1300公里,唔知國際戰犯幾時威脅射核彈呢?

說好了嘅北約不東擴?

引用:
原帖由 fcymatthew 於 2023-4-4 16:52 發表

說好了嘅北約不東擴?
默大嬸不是說了
明斯克協議
是欺騙俄羅斯麼 ?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-4 16:38 發表

芬蘭外長將在北約總部,向北約創始條約保管方的美國,遞交正式的加入文件。之後芬蘭藍白國旗將在北約總部外升起。

芬蘭與俄羅斯有1300公里共同邊界,加入之後,北約與俄羅斯的陸地邊界將擴大一倍。

北約軍事委員會主席鮑爾表示,赫爾辛基並未要求北約成員國在 ...
因為芬蘭人長期反露西亞
https://youtu.be/vxwpNrVHpaw

簡直係人狂馬葬😄

引用:
原帖由 fcymatthew 於 2023-4-4 16:52 發表

說好了嘅北約不東擴?
邊個說好過?幾時發嘅聲明?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-4 22:24 發表

邊個說好過?幾時發嘅聲明?

其實你喺台灣定喺英國?

引用:
原帖由 fcymatthew 於 2023-4-4 22:29 發表

其實你喺台灣定喺英國?
有關係咩?

Historic moment, 歴史時刻。

附件

9186D08B-CBAF-4F78-B155-0F99B2E15C0F.jpeg(151.52 KB)

俄羅斯為防止北約東擴入侵烏克蘭,最後北約東擴了

引用:
原帖由 mib04 於 2023-4-4 22:39 發表

俄羅斯為防止北約東擴入侵烏克蘭,最後北約東擴了
英文叫 "Self-fulfilling", 中文叫「「自我完成」。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-4 04:38 PM 發表

芬蘭與俄羅斯有1300公里共同邊界,加入之後,北約與俄羅斯的陸地邊界將擴大一倍。

北約軍事委員會主席鮑爾表示,赫爾辛基並未要求北約成員國在 ...
北約係一個軍事組織,不停助大,究竟係為世界帶來戰爭定係和平?如果俄羅斯係國際戰犯, 咁美國呢?美國打阿富汗,伊拉克,敍利亞,利比亞又算唔算國際戰犯?平心而言,芬蘭入北約,其實係距離引發第三次世界大戰再邁進一步,絕對唔係一件好事,美國作為一個大國,應該有責任為人類和平用和平方式解決問題,而唔係北約東擴,繼續輸送武器入烏克蘭,從中發戰爭財

引用:

說好了嘅北約不東擴?
一路都係俄羅斯自己吹,東西德統一時,北約話唔會派兵過東德,唔東擴其實只係唔去東德

引用:
原帖由 andy14011982 於 2023-4-5 00:39 發表

北約係一個軍事組織,不停助大,究竟係為世界帶來戰爭定係和平?如果俄羅斯係國際戰犯, 咁美國呢?美國打阿富汗,伊拉克,敍利亞,利比亞又算唔算國際戰犯?平心而言,芬蘭入北約,其實係距離引發第三次世界大戰再邁進一步,絕對唔係一件好事,美國作為一個大國,應該有責任為人類和平用和平方式解決問題,而唔係北約東擴,繼續輸送武器入烏克蘭,從中發戰爭財
普京公開講過芬蘭加入入約冇問題

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]