• 瀏覽: 3,958
  • 回覆: 16
+3
本港多個行業聲稱人手短缺,當中包括建造業及運輸業,均要求輸入外勞,同樣引起勞工界反對。政府今日(4日)回應表示,現時建造

唔輸入外勞,根本老板也冇法子高薪請小巴司機,例如如果專線小巴司機時薪要八十蚊,咁車資至少要加倍,市民肯唔肯先。又例如地盤工超高薪,承辦商也不能增加人手。所以只有大量輸入外勞,本地工人先可以維持高薪。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230404/bkn-20230404084855436-0404_00822_001.html

你下面自己的回覆完全暴露唔清楚行規

政府基建俾足人工錢 唔代表建築公司蛇頭之類派足糧  好多時吃咗一大段  工友收唔足指定薪金 
再大鑊還要現金出糧被迫再打多幾拆    真係到手巳所剩無幾
好似剛輸入護老院內地勞工 都話被人放少咗幾千元糧  工聯會話現在仲有些個案未向它們求助 實際可能還有不少

小巴問題根本就係太低薪 才會無人做 話賺唔到錢我就唔清楚  只知果堆老細炒樓炒到風山水起發大財

想保飯碗, 自己行內又唔爭氣。

現在小巴牌價,比起高峰期下跌7成以上,證明近年小巴公司賺錢不多,甚至有公司結業。

以前民選議員佔議會比重不輕所以新政策都要顧及民意,但現在政府想點就點,民意可以被當透明。

菲傭使唔使加薪? 未到行業中位數

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-4-4 13:12 發表

現在小巴牌價,比起高峰期下跌7成以上,證明近年小巴公司賺錢不多,甚至有公司結業。
如果而家有朋友叫你投資小巴的士車牌,佢都同你幾大仇口,的士已經比網約車打殘

引用:
原帖由 塔利忽 於 2023-4-4 13:19 發表

以前民選議員佔議會比重不輕所以新政策都要顧及民意,但現在政府想點就點,民意可以被當透明。
你講坐緊監個班民選議員

一早講左香港係有工無人做,唔係有人無工做!

附件

iMarkup_20230320_144825.jpg(220.61 KB)

iMarkup_20230320_144421.jpg(311.08 KB)

嘥Q氣。就講地盆, 根本就冇後生仔肯做, 後生個個都怕辛苦, 而家的地盆工, 個個都中佬以上, 再唔輸入外勞, 遲的真係會冇人做。

引用:
原帖由 superhenry2004 於 2023-4-4 13:21 發表

菲傭使唔使加薪? 未到行業中位數
外傭若反抗, 劃一要跟小巴司機人工睇齊$15000, 全港市民政府點算?

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-4-4 13:51 發表

嘥Q氣。就講地盆, 根本就冇後生仔肯做, 後生個個都怕辛苦, 而家的地盆工, 個個都中佬以上, 再唔輸入外勞, 遲的真係會冇人做。
小巴被淘汰又如何?

上面班官就唔cut人工
就要揾社會基層齒輪開刀
垃圾議員時薪500蚊就無問題
倒垃圾既比人地50蚊一個鐘都瓜瓜嘈

香港老闆賺10蚊都唔肯出多1蚊用來請人,然後就話請唔到人,你輸入外勞,根本就係令香港老闆變本加厲。(曾在香港做老闆5年經驗之談)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]