• 瀏覽: 9,490
  • 回覆: 50
+2

醫管局遠赴英國倫敦「搶人才」,今日(3日)表示過去兩日(1至2日)在當地舉辦的招聘活動順利舉行,合共有逾500名當地培訓醫學生及執業醫生,親身出席或網上參與活動講座。
將拜訪英國3間醫學院
隨團的醫管局行政總裁高拔陞表示,已安排專人與活動參加者保持聯絡,以盡快核實有意在港工作人士的資格和完成相關的審批和聘用程序,並協助他們辦理相關手續及提供其他所需支援,「讓他們在港工作無後顧之憂。」
代表團之後會拜訪英國3間頒授獲特別註冊委員會認可醫學資格的醫學院,就醫生培訓、專業領域及學術層面等多個範疇的最新發展交流並探討合作。代表團由醫管局、衞生署和港大、中大醫學院代表組成,希望可吸引在英的非本地培訓醫生回流,加入公營醫療系統服務病人。

個offer真心可以吸引到啲醫生咩?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/海外醫生-醫管局赴英辦招聘活動-兩日逾500人參加/369797

即係香港人, 唔係香港醫科畢業, 都可以執業???

呢班黃官廢官, 點解係要去曱甴國搵醫生? 中國內地一樣大把大學, 大把醫生, 點解係要去曱甴國到搵? 

嚟香港見識下啲月球人, 星球人啦! 

又自動送中

引用:
原帖由 thanks橋 於 2023-4-4 09:44 發表

醫管局遠赴英國倫敦「搶人才」,今日(3日)表示過去兩日(1至2日)在當地舉辦的招聘活動順利舉行,合共有逾500名 ...
"個offer真心可以吸引到啲醫生咩? "....你話呢 
原文網址: 海外醫生|英回流醫生料高薪吸年輕人 憂公院培訓競爭激烈削機會 | 香港01 https://www.hk01.com/article/671324?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

....在英國工作的月薪約為20,000至30,000港元,而本港駐院醫生的薪酬則為70,000至90,000港元,差別高達兩至三倍。...

高拔陛有無講清楚要唔要宣誓效忠

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-4-4 10:40 發表

高拔陛有無講清楚要唔要宣誓效忠
啲人發誓當食生菜啦

香港大把中醫,西醫空缺由中醫填補,不是解決了問題嗎?做乜Q野山長水遠去招聘
近年你有冇聽過中醫醫療失誤醫死人,西醫失誤醫西人我就聽得多

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2023-4-4 10:29 發表

"個offer真心可以吸引到啲醫生咩? "....你話呢 
原文網址: 海外醫生|英回流醫生料高薪吸年輕人 憂公院培訓競爭激烈削機會 | 香港01 https://www.hk01.com/article/671324?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

....在英國工作的月薪約為20,000至30,000港元,而本港駐院醫 ...
要明白誰是醫管局心目中的主人
就明白點解一定要去英國找人

返香港有同聲同氣俏護士一齊做嘢好過對住班鬼婆阿巫同印印!

bnoer黑醫護眼紅紅~

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2023-4-4 11:07 發表

要明白誰是醫管局心目中的主人
就明白點解一定要去英國找人
唔關咩主人唔主人事~
用一個現實啲嘅角度,香港好多嘢又或者制度等等,都係複製英國,
所以响英國招攬,英國醫生嚟到會易啲溶入,
其次,醫管局亦係睇準英國醫護薪金唔夠香港高,多少有啲報復性挖角。

引用:
原帖由 thanks橋 於 2023-4-4 09:44 發表

醫管局遠赴英國倫敦「搶人才」,今日(3日)表示過去兩日(1至2日)在當地舉辦的招聘活動順利舉行,合共有逾500名 ...
你唔知香港醫生人工高過英國以倍計咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]