• 瀏覽: 9,378
  • 回覆: 56
+5
日本3月31日稱計劃限制6類23種晶片製造設備出口。中國外交部發言人毛寧31日指,這種行為只會損人害己。毛寧稱,全球晶片產業鏈供應鏈的形成和發展

而家D政棍,為表效忠美共,不理國民生計,果然好領袖  

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/883486/日本擬限制23種晶片製造設備出口-中國-只會損人害己

咁樣日本人搵少咗錢(其實冇,因為賣比越南、印度),你哋唔係好仇恨日本人嘅咩,加上大中國有偉光正嘅黨驚乜

中國已造出 EUV光源樣機
https://www.youtube.com/watch?v=qqIyl8k7lSE

係咪七傷拳?

咪唔好賣稀土畀佢整晶片囉, 睇吓邊個死得快

引用:
原帖由 jimmy0066 於 2023-4-3 22:09 發表

咁樣日本人搵少咗錢(其實冇,因為賣比越南、印度),你哋唔係好仇恨日本人嘅咩,加上大中國有偉光正嘅黨驚乜
咩賣比 越南、印度,  咪又係轉賣返比中國...
日本自我感覺良好啫...
日本直接賣比中國. 可能仲可以講條件講規則...
中國如果同越南、印度拎貨. 可能點拆拆開黎 研究都無人管到...

日本為何不直接禁止出口? 好讓中國可以名正言順不買。將來中國自行量產,記得不要說中國沒有開放市場。

美狗隻狗

引用:
原帖由 touya08 於 2023-5-5 16:49 發表

畀佢整晶片,但係冇買家咪仲好,整晶片都唔平  

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-5-5 17:59 發表

日本為何不直接禁止出口? 好讓中國可以名正言順不買。將來中國自行量產,記得不要說中國沒有開放市場。
根據西方道德,佢今日封殺你係道理,他日你唔買佢晶片又係你唔啱告上世貿

奴僕之國,對主子唯命是從。

引用:
原帖由 touya08 於 2023-5-5 16:49 發表

唔好以為稀土好巴閉,只係因為開採時會嚴重破壞環境,百度上有大量資料,所以歐美日唔開採

引用:
原帖由 jimmy0066 於 2023-5-5 23:41 發表

唔好以為稀土好巴閉,只係因為開採時會嚴重破壞環境,百度上有大量資料,所以歐美日唔開採
它們現在連開採既技術都冇呀傻仔

日本受命於老尾

引用:
原帖由 ioriyagami0442 於 2023-5-5 23:45 發表

它們現在連開採既技術都冇呀傻仔
唉!你唔係以為係中國發明稀土開採呱!真係唔知邊個儍睇多啲資料先啦,愛國起碼唔出醜先

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]