• 瀏覽: 5,566
  • 回覆: 23
律政司司長林定國今日(2日)接受商台訪問,談到《香港國安法》訂立近3年的實施情況。他指數字證明國安法只針對極少數人,不認同有意見指言論自由受限制,指部分人煽動破壞國家憲制秩序,已超出了「自由」的範圍,如同煽動他人「殺人放火、打家劫舍」,是違法行為。

被問到有意見認為,國安法生效後一些言論無法再表達、有人單純因政治言論被拘捕,林定國回應指沒有這回事,形容說法是「亂噏」:「我日日都講我支持民主自由啦,我又唔擔心自己俾人拉喎。」他指個別人士提出的言論是「搞自己國家」,嘗試破壞國家憲制秩序,這不是什麼學術性討論,而是具煽動性、有目的、鼓勵其他人參與這些具破壞性的行為,因此有指言論自由被打壓是「謊話連篇」。他又舉例指,煽動他人殺人放火也是嚴重罪行,反問:「唔通限制人哋煽動殺人放火、打家劫舍,都叫做限制言論自由咩?」

我唔明,我在香港討論區,一講"民主"....就被人"群而攻擊".
中國共產黨,從來沒有說過要禁止,任何形式的"民主"
況且中國共產黨執政, 1949 年建國後.
就稱立國第一階段,稱為"新民主主義"階段........

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1916252/即時-港聞-國安法︱林定國-至今不多於250人被捕-否認言論自由受限-我日日都講民主

被問到有意見認為,國安法生效後一些言論無法再表達、有人單純因政治言論被拘捕....................................問果個有冇舉例??

只要唔煽惑分裂國家顛覆政權,根本可以暢所欲言
我成日都喪鬧呢個政府唔禁酒,咪又無事
特區政府比美國政府更容得下反對聲音

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-4-2 22:00 發表

律政司司長林定國今日(2日)接受商台訪問,談到《香港國安法》訂立近3年的實施情況。他指數字證明國安法只針對極少數人,不認同有意見指言論自由受限制,指部分人煽動破壞國家憲制秩序,已超出了「自由」的範圍,如同煽動他人「殺人放火、打家劫舍」,是違法行為。

林定國指,未有國安法前本港經歷慘痛的「黑暴」,社會動蕩不安,國家安全受威脅,社會不能正常運作,國安法訂立後成效顯著,法律體系上的漏洞得以填補。他 ...
我剩係知香土有黑名單功能,唔算有"民主"??

2019年個6000幾單究竟點處理?

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-4-2 22:00 發表

林定國指,未有國安法前本港經歷慘痛的「黑暴」,社會動蕩不安,國家安全受威脅,社會不能正常運作,國安法訂立後成效顯著,法律體系上的漏洞得以填補。他 ...
咁你覺得民主黨民主啲,
定共和黨民主啲?

佢哋都互相批評噶喎,雙方支持者都批評對方噶喎~
你又有無諗過依個問題先?

若果無,你根本唔知咩叫民主!

林定國: "我日日都講我支持民主自由"

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-4-2 22:21 發表

我剩係知香土有黑名單功能,唔算有"民主"??
民主唔係得一個標準,
中國二千幾年前孟子已提出民為貴,社稷次之,君為輕
都係民主嘅一種,歐美所謂民主都有差異,中國唔跟唔代表中國無民主.
香討老友eddy夠話自己追崇民主啦,自己咪又係BLOCK人BLOCK到黑  

賣港賊

引用:
原帖由 goaheadman2300 於 2023-4-2 22:42 發表

2019年個6000幾單究竟點處理?
19年未有國安法,一定唔會用國安告啦.
夠料嘅咪用暴動/非法集結/破壞秩序咁告囉!

民主概念最早來自古代雅典.......
當時有議會,有辯論,有投票.....
但沒有政黨,所以也沒有兩黨制,多黨制等概念.....
但仍舊稱為民主制度.
所以我想民主......可能有很多不同形式和不同發展......
至於那種民主.....是最理想方式.....我還未有自己的結論睇法.

引用:
原帖由 佛口蛇心。十一 於 2023-4-2 22:53 發表

咁你覺得民主黨民主啲,
定共和黨民主啲?

佢哋都互相批評噶喎,雙方支持者都批評對方噶喎~
你又有無諗過依個問題先?

若果無,你根本唔知咩叫民主!
起碼都唔係一黨專政先啦

引用:
原帖由 batboy27 於 2023-4-3 13:28 發表

民主唔係得一個標準,
中國二千幾年前孟子已提出民為貴,社稷次之,君為輕
都係民主嘅一種,歐美所謂民主都有差異,中國唔跟唔代表中國無民主.
香討老友eddy夠話自己追崇民主啦,自己咪又係BLOCK人BLOCK到黑  

個君係永續任期嘅咁仲民乜鬼嘢主

香港用腳行動走咁多人 就知道有幾民主

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]