• 瀏覽: 19,657
  • 回覆: 112
1923年9月1日發生的日本關東大地震今年將迎來100周年,為悼念當時遭到屠殺的朝鮮人和中國人,有日本學者、記者、作家等作為發起人,正籌備8月31日在東京都文京區舉行約1800人規模的追悼大會。
  執行委員會成員之一的日本市民團體「村山談話繼承發展會」理事長藤田高景表示:「將在事件100周年之際,呼籲人們必須正視歷史,不讓種族歧視導致的屠殺再度發生,並把這種想法傳遞給下一代。」
當年關東大地震傷亡慘重,強震還導致東京、橫濱等地的水電、交通、通訊等完全癱瘓,準確情報無法傳遞。政府在災後一時間也未能組織有效救援,倖存者驚魂未定。這時,各種謠言迅速在災民間傳播,包括「在日本社會受虐的朝鮮人,要趁震災良機反擊日本人」、「朝鮮人向井中投毒、搶劫、強姦、殺人」等。戒嚴期間,日本居民組成的自警團和警察、軍隊等,對朝鮮人和中國人進行了屠殺。

日本民眾知道朝鮮人暴動等只是謠言,警察廳也要求停止迫害朝鮮人,但這時被殺的朝鮮人已達數千。有史料稱,當時有6000多名朝鮮人在屠殺中喪生。同時,他們還殺掉在日華工,有消息辯稱喪生華工當中有些被誤以為是朝鮮人。據不完全統計,有700多名中國人遇害,其中九成為溫州人。單在東京一處華工聚居地,9月3日就有近200名華工遇害。

日本1910年吞併朝鮮,實行殘酷殖民統治,很多朝鮮人被迫到日本做工,飽受日本人歧視。而日媒宣傳也極力醜化朝鮮人,認為他們是潛在的危險分子。

冇0既
當年蔣芥石條仆街, 又唔洗日本賠償, 
今年伊石?呢個賣國賊又話唔洗日本賠, 叫南韓企業賠返俾南韓

國家有這些賣國求榮的仆街, 仲有乜好講呢???

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1916219/即時-國際-關東大地震華人朝鮮人遭屠殺-日本民間籌備追悼大會

所以當年共產黨趕9你蔣芥石走, 根本係中國人民意志, 
因為蔣芥石之禍及中國, 不比慈禧太后差

原來當年中國華工, 都係被日本人咁樣虐待及殘殺, 
今時今日去日本做G, 丫! 嗡錯係做日本AV的兩條香港儍女, 都係血汗勞工喎

又想學百年前咁喎

根本日本就係一個殘暴國, 黃人仲要盲毛咁要當日本係鄉下, 真係蠢到呢

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-4-2 07:43 發表

1923年9月1日發生的日本關東大地震今年將迎來100周年,為悼念當時遭到屠殺的朝鮮人和中國人,有日本學者、記者、作家等作為發起人,正籌備8月31日在東京都文京區舉行約1800人規模的追悼大會。
  執行委員會成員之一的日本市民團體「村山談話繼承發展會」理事長藤田高景表示:「將在事件100周年之際,呼籲人們必須正視歷史,不讓種族歧視導致的屠殺再度發生,並把這種想法傳遞給下一代。」
當年關東大地震傷 ...
朴街日本仔。
我姦完佢老姆。
再寫番追悼信。
得唔得?

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-4-2 07:45 發表

所以當年共產黨趕9你蔣芥石走, 根本係中國人民意志, 
因為蔣芥石之禍及中國, 不比慈禧太后差
古有蔣光頭,
今有菜EE。
都係賣國賊。

日本人真係禽獸不如,殺害咗無數中國人,用中國人做實驗,殖民中國台灣時嘅大屠殺,而家台獨份子認賊作父,我真心希望亞爺早啲收返台灣,唔好俾啲台獨份子走甩。本人今生今世從未去過日本,對日本有一種形容唔到嘅反感。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-4-2 07:49 發表

根本日本就係一個殘暴國, 黃人仲要盲毛咁要當日本係鄉下, 真係蠢到呢
因為呢班賤畜黃屍好大可能係2戰當年日軍姦殺佢地祖宗生出嚟既孽畜

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-4-2 08:28 發表

日本人真係禽獸不如,殺害咗無數中國人,用中國人做實驗,殖民中國台灣時嘅大屠殺,而家台獨份子認賊作父,我真心希望亞爺早啲收返台灣,唔好俾啲台獨份子走甩。本人今生今世從未去過日本,對日本有一種形容唔到嘅反感。
我去過日本好多次,對現代日本冇反感,但對話去日本係返鄉下的香港人極度反感。

當年日本玩軍國主義,真係好仆街。所以難怪到左今時今日,都重有人因祖上有親人遭殺害而不原諒當年嘅暴行,從而杯葛或抵制相關嘅影視文化作品。但有心人竟然話呢啲係玻璃心,有時人心險惡,比軍人還殘忍。

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-4-2 08:28 發表

首先禁止日本拖頭出牌

引用:
原帖由 unoteseven 於 2023-4-2 08:10 發表

古有蔣光頭,
今有菜EE。
都係賣國賊。
蔣芥全似日本漢奸, 真係出晒面咁, 
日軍當年侵華, 為何咁成功, 後來聽KOL講, 原來係蔣芥石要行不抵抗政策喎, 
全部火力要集中對付共產黨, 而唔係去抵抗侵華日軍

再加上自已黨政後, 軍閥吸血中國百姓, 只有更慘, 外強更可在中國國內界地為界, 在界內統治及奴役中國人民, 

蔣芥石真係衰到呢???佢害死, 害苦中國人比慈禧太后更甚

引用:
原帖由 三碌木 於 2023-4-2 08:46 發表

當年日本玩軍國主義,真係好仆街。所以難怪到左今時今日,都重有人因祖上有親人遭殺害而不原諒當年嘅暴行,從而杯葛或抵制相關嘅影視文化作品。但有心人竟然話呢啲係玻璃心,有時人心險惡,比軍人還殘忍。
如翻看翻當年日本的武士電影, 甚麼柳生, 盲俠, 以至浪客劍心那些, 當年日本人, 拿住把武士刀, 真係週街斬人, 劏人的
日本人好殘忍及血腥囉

引用:
原帖由 lam4451 於 2023-4-2 08:42 發表

我去過日本好多次,對現代日本冇反感,但對話去日本係返鄉下的香港人極度反感。
因為日本人將佢將佢鍾意劏人的凶殘行為轉落班魚度
又將佢鍾意強姦行為, 轉落班G及女優身上囉

引用:
原帖由 EJ20 於 2023-4-2 08:34 發表

因為呢班賤畜黃屍好大可能係2戰當年日軍姦殺佢地祖宗生出嚟既孽畜
有些人係鍾意行死路, 
該死的人, 係勸唔聽的, 由得佢地囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]