• 瀏覽: 14,450
  • 回覆: 41

撰文:張顥庭出版:2023-04-01 17:09更新:2023-04-01 17:09

即將訪華的歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)3月30日發表講話,指北京正「對內施加更多壓制,對外顯露更多自信」,並呼籲歐洲對中國採取「更大膽」的態度。中國駐歐盟大使傅聰批評稱,撰稿者不了解中國。

中國駐歐盟使團團長、特命全權大使傅聰31日接受中國環球電視網(CGTN)訪問時稱,對馮德萊恩言論感到失望,又指講話對中國政策及立場存在歪曲、曲解,希望馮德萊恩在訪華期間,透過與中國領導人對話,更好地了解中國。

傅聰表示,「無論是誰為馮德萊恩撰寫講話稿,(這個人)都沒有真正了解中國,或是故意歪曲中國的立場」。

歐盟發言人3月24日公布,馮德萊恩4月首週會與法國總統馬克龍(Emmanuel Macron)一同訪華。她在30日亦曾談及,歐盟與中國「脫鉤」不可行,並主張中歐關係應「去風險」,而非「脫鉤」。

===========================================================================

會唔會係因為你嘅所作所為實在令人難以理解呢?

例如一方面話,維護聯合國憲章,尊重成員國主權,但聯合國兩次投票要求俄羅斯停止侵略烏克蘭又都唔見中國支持;倒轉頭仲去同普京拍哂膊頭,稱兄道弟,說什麼友誼無上限?

唔好話外國人,我身為中國人都唔明。  

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/883772/傅聰評歐盟委員會主席馮德萊恩訪華前講話-曲解中國政策及立場

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-1 17:39 發表

撰文:張顥庭出版:2023-04-01 17:09更新:2023-04-01 17:09

即將 ...
先有頭債有主,你先了解係咩原因先做成侵略問題再講。

引用:
原帖由 jl1008 於 2023-4-1 18:02 發表

先有頭債有主,你先了解係咩原因先做成侵略問題再講。
呢啲咁嘅討論只會係叉開話題,沒完沒了,將事情焦點模糊,醬缸化。

即係一句講哂,侵略有理?  以下日本人咁講你又有何感想?

"在國民黨蔣介石領導下,南京政府北伐成功,最終在1930年統一中國。

這個時候,中蘇交惡,張學良軍與蘇軍於北方交戰,繼而中蘇斷交。日本趁機侵佔中國東北,宣稱當地為「滿蒙生命線」,南滿鐵路是日本經濟命脈,中國統一會威脅到日本國家安全。另東北有數十萬日本橋民,這些橋民與當地人一起生活數十年,友誼深厚,若漢人統一中國,將會威脅到滿蒙族裔生命安全,最終做成人道災難,所以918事變是日本解救滿蒙,維護國家安全必須之舉。

以上日本發動918事變嘅邏輯係咪同宜家普京以北約東擴威脅到俄羅斯國家安全,所以要攻打烏克蘭,同時解放烏東地區親俄民眾如出一轍呢?

今日居然有人提出所謂俄烏和平方案而絕口不提俄羅斯侵略烏克蘭,和談條件必須首先撤軍。若果就地停火,即係戰況日益不利嘅俄羅斯可以吞併一年嚟攻佔咗嘅地方,呢種方案可稱為「秦檜方案」。

小粉紅睇「滿江紅」睇得好投入,以為自己係岳飛,其實係秦檜而不自知。"

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-1 18:15 發表

呢啲咁嘅討論嘻只會係叉開話題,澳沒完沒了,將事情焦點模糊,醬缸化。

即係一句講哂,侵略有理?  日本人咁講你又力何感想?
慣用技倆

歐美國家的媒體習慣負面報導中國
對中國發生的好事絕口不提
但把針對中國的謠言如所謂新疆種族滅絕卻大肆報導
講政治正確的歐美政客信口雌黃無視現實屬意料之中

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-1 17:39 發表

即將 ...
你邊忽似中國人啊?中國人系站在中國立場上去理解政治,而你系調轉,你似搗亂的美國間諜或1450多啲

引用:

即將 ...
雖然你自稱為中國人,但是你應該不是中國人。中國沒有福氣擁有你這麼“優秀”的國民。

引用:
原帖由 herick 於 2023-4-1 18:49 發表

雖然你自稱為中國人,但是你應該不是中國人。中國沒有福氣擁有你這麼“優秀”的國民。
我咁優秀,做乜嘢國家嘅人當然可以自由選擇。

提示: 違規內容已被屏蔽
歐洲人習慣了言論自由, 不了解在共産國家, 什麼話不能說.

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-4-1 18:15 發表

呢啲咁嘅討論只會係叉開話題,沒完沒了,將事情焦點模糊,醬缸化。

即係一句講哂,侵略有理?  以下日本人咁講你又有何感想?

"在國民黨蔣介石領導下,南京政府北伐成功,最終在1930年統一中國。

這個時候,中蘇交惡,張學良軍與蘇軍於北方交戰,繼而中蘇斷交。日本趁機侵佔中國東北,宣稱當地為「滿蒙生命線」,南滿鐵路是日本經濟命脈,中國統一會威脅到日本國家安全。另東北有數十萬日本 ...
如果二戰系日本取得勝利,歷史可能系按照你嘅版本去講,不過可惜啊,你家鄉輸咗,我家鄉贏咗

我冇野講,聽講係會被禁言,都係去拜山祭祖算喇!

白頭阿婆喺老尾條靚
佢嘅了解同老尾一鳩樣
段舊估

一定要講一套做一套

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]