• 瀏覽: 72,373
  • 回覆: 6
+16
要做到亞音速(800km以上)先可取代飛機!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-4-1 17:57 發表

取代飛機不是速度問題,而是價錢問題

而家高鐵票價,同飛機票差不多
而高鐵還是蝕住做

有技術是一件事
技術能否商業運作,又是另一回事
一個用電,一個用油,你話邊個合乎經濟喲!
依家高鐵票價拉低左機票價就真!

唔同飛機,唔好唔記得佢仲不停廣建中喎!

等於你架飛機仲建做中,當然蝕住做啦!到你交貨先有錢收架!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-4-1 18:01 發表

一般飛機的正常飛行速度是約800km
我估佢行到800Km未爆比你知啫!低調喲好!

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-4-1 18:46 發表

要比就比成套服務,check in候機delay搞埋搞埋仲耐撚過搭車
我好怕搭飛機,空間又細,腳又腫,仲會流鼻血添,依家仲驚喲美國飛機會突然插水你都唔好話唔驚!
所以高鐵快喲可以取代飛機就好囉!

引用:
原帖由 tam_n 於 2023-4-1 19:11 發表

你搞錯咗。
亞音速即速度低過音速。
如果唔信可以睇下:
https://baike.baidu.com/item/亚音速/585088
人行路、騎馬、汽車、所有現存客機都係亞音速。
我係講亞音速喎!我意思就係話目標係取代亞音速飛機!
無錯呀!

引用:
原帖由 sakito520 於 2023-4-1 19:18 發表

發展再快都只限國內要出國就只有飛機,即使亞歐大陸理論上可行但政治卻遙遙無期只能運貨
我希望我地大陸高鐵目標係橫越太平洋!
以後唔洗下下捱十幾粒鍾屈系架機道,次次長途機真屈到人都癲!

引用:
原帖由 tam_n 於 2023-4-1 22:53 發表

請睇清楚,你原帖(#12,另見#146)係話「要做到亞音速先可取代飛機!」
汽車時速50公里低過音速,即係「做到亞音速」。汽車可取代飛機?
人用腳行都做到亞音速啦。
我地正常人係唔會用亞音速行人來對比超導列車嘅,為在廣大市民既理解能力,我幫你加左800數字上去,等你容易明白喲囉!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]