• 瀏覽: 26,739
  • 回覆: 136
  • 追帖: 1
既可踢走尾光,助大中企,跟手令尾光提高成本影響競爭力,三來報仇,一箭三屌,屌佢老尾,正

引用:
原帖由 lmao 於 2023-4-1 09:32 發表

中國人梗係用國貨啦,審黎把撚咩,直接禁左佢啦
你同敗登講先,洗 Q 加關稅又話國安,用美國貨就得啦,吊機丶起重機用美國制啦

引用:
原帖由 kks668 於 2023-4-1 09:13 發表

審查得呢間嘢即是對中國可有可無😌
存儲芯片,有長江存儲,還有福建長鑫幾家,確實,你講對了

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-4-1 09:45 發表

充公技術
美光技術不如長江和LG,東芝,有咩好充公?

要開聽証會嗎?

玩玩先 

引用:
原帖由 freemind1 於 2023-4-1 10:37 發表

你同敗登講先,洗 Q 加關稅又話國安,用美國貨就得啦,吊機丶起重機用美國制啦
美狗點做關我撚事,我又唔係美國人,又唔係住美國

sata  mx500  舊機救星
幾好用架 

其實拜登算係做咗D嘢可以代上任總統贖罪,所以中國先留手,但係下一任總統邊個都好,中俄唔會比面。
英國扮低調,等待時機,最愛以眾敵寡,制造兩難局面圖謀,最有心思係佢地,亦都好聰明, 暗室作業。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-4-1 09:00 發表

國家互聯網絡息辦公室公布,對美國半導體公司美光科技(Micron)在華銷售產品,展開網絡安全審查。這被視為是針對美國以國安為理由審查中國企業產

正呀反擊

願中國硬起嚟
驅趕美國公司出中國
唔再盜用美國知識產權

依間嘢絕對抵打, 之前關閉喺中國的研究中心,  竟然同美國政府夾定, 威迫利誘下打包40幾名中國藉的員工連家人去美國打工, 俾埋美國藉, 咁美國一方面打壓中國半導體發展, 封鎖技術, 仲要掏空中國的人材, 其心可誅。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2023-4-1 10:39 發表

存儲芯片,有長江存儲,還有福建長鑫幾家,確實,你講對了
之前華為開發到14nm EDA. 即係中國已經生產到14nm. 只係產能未完全上.
如果唔係, 華為係verify唔到EDA 係咪真係work.

中國市場占美光約一成營業額,但美光最近唔多掂,今年會裁員,如果少咗一成生意亦係大鑊。

引用:
原帖由 赤共 於 2023-4-1 09:41 發表

美國會驚大陸做到末呀華為有5 G未呀,係咪仲用緊美國高通4g ar
大陸起重機係間諜呀,美狗碼頭拆光未呀。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]