• 瀏覽: 32,322
  • 回覆: 286
  • 追帖: 1
+6
北京時間3月31日上午10時,雅萬高鐵全線鋪軌完成。項目建成後,雅加達到萬隆的旅行時間將由現在的3個多小時縮短至40分鐘。

轉眼又完成了全線軌道鋪設, 基建狂魔一出手, 印尼人好快就可以乘坐雅萬高鐵了... 中國繼續努力加油...

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/a/202303/31/AP64267e5be4b0b6003c03ec01.html

當年同期既印日高鐵,原計劃2022通車,已延遲到2028,而且唔知會唔會再延後

好開始

引用:
原帖由 starr 於 2023-4-1 00:54 發表

當年同期既印日高鐵,原計劃2022通車,已延遲到2028,而且唔知會唔會再延後
印日兩隻蠱惑國家互相謀算, 隨時要將鐵路總長度縮短, 高鐵要減速, 超支缺水屈賠償... 有排玩啊...

比速度, 比質素, 比價錢。
想比乜, 中國高鐵同你比乜都得。

唔係認叻中國鐵路基建已經成為世界頂icon。

引用:
原帖由 lpj88 於 2023-4-1 01:12 發表

比速度, 比質素, 比價錢。
想比乜, 中國高鐵同你比乜都得。
比慢工出細貨囉,或者第日印度高鐵完成時,啲手工細膩到中國人想都想唔到呢。

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-4-1 00:50 發表

北京時間3月31日上午10時,雅萬高鐵全線鋪軌完成。項目建成後,雅加達到萬隆的旅行時間將由現在的3個多小時縮短至40分鐘。

轉眼又完成了全線軌道鋪設, 基建狂魔一出手, 印尼人好快就可以乘坐 ...
印尼條高鐵中國就攪掂晒啦!
印度條日本鐵路,十分一都唔知有無做緊

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2023-4-1 01:55 發表

唔急,仲有幾廿萬樣細節傾緊

太乜乜犬話:無高端晶片,完成左又點

引用:
原帖由 加燦 於 2023-4-1 01:49 發表

比慢工出細貨囉,或者第日印度高鐵完成時,啲手工細膩到中國人想都想唔到呢。
日笨工匠精神要求精雕細琢,不過唔知幾時起好

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2023-4-1 01:55 發表

當年民進黨d傳媒不知幾興奮

印度條高鐵起好未?😂

引用:
原帖由 beegeejk 於 2023-4-1 03:25 發表

日笨工匠精神要求精雕細琢,不過唔知幾時起好
可能下世

引用:

日本仔唔係縮咗沙咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]