• 瀏覽: 46,872
  • 回覆: 318
  • 追帖: 1
+6
本台發現有居屋業主在收樓後,空置單位數年,等過禁售期後,就將全新的清水單位放售,獲利隨時過百萬。有研究組織批評,炒賣居屋有違政策原意。有地產代理在社交網站發文,代客...

======

講真居屋禁售期set到15年至20年都唔會好過份啦!要杜絕呢D炒家呀!

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/tc/local/6426b0bc7a2705bdc9a1b63b?utm_source=newsappshare&utm_medium=referral

支持警察嚴正執法!
應該一律只准原價(再加通脹百分率)售回畀政府,既能杜絕炒賣,亦可壓抑居屋需求

無底深潭

濫用就須管好,管不好就要問責。

二元乘車如是,公屋、居屋、教育、醫療、公務員開支、

議員津貼等等亦須如是。

別大細超、更別借題發揮。

自置公屋都係咁啦,自置公屋根本應該一律禁止售賣,要賣就只可以賣返俾政府

既然居屋價錢可升可跌
就必定成為炒賣工具
今日先發現?呢二三十年係平行時空?
居屋王「凱樂苑」炒到上天價啦

引用:
原帖由 飛劍龍 於 31/3/2023 20:23 發表

應該一律只准原價(再加通脹百分率)售回畀政府,既能杜絕炒賣,亦可壓抑居屋需求
為何要壓抑居屋需求?

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-3-31 20:38 發表

為何要壓抑居屋需求?
起唔切,冇咁多地,冇咁多建築工人

所有居屋如要放售,必先售回給政府,如政府不願意購入,業主需按市值補回購入居屋時的折扣額給政府,方可成交,此舉應可減低居屋炒賣的意欲

有違本意,要收返先啱

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-31 20:23 發表

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-31 20:14 發表

本台發現有居屋業主在收樓後,空置單位數年,等過禁售期後,就將全新的清水單位放售,獲利隨時過百萬。有研究組織批評,炒賣居屋有違政策原意。有地產代理在社交網站發文,代客...

===== ...
懶得捉
捉到又無重刑

前焗長話炒賣係個別事件,睇唔膠到係乜乜,一世都唔會補到漏洞😄,都自欺欺人地做官。

引用:
原帖由 天無眼 於 2023-3-31 21:38 發表

前焗長話炒賣係個別事件,睇唔膠到係乜乜,一世都唔會補到漏洞😄,都自欺欺人地做官。
廢棺要研究研究再研究,搞得嚟都退休或調職,關人喇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]