• 瀏覽: 46,965
  • 回覆: 318
  • 追帖: 1
+6
禮失求諸野 倒返轉去學星架坡 

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-31 20:23 發表

應該一律只准原價(再加通脹百分率)售回畀政府,既能杜絕炒賣,亦可壓抑居屋需求
原價好啦,仲加通脹

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-3-31 20:38 發表

為何要壓抑居屋需求?
納稅人錢資助囉

引用:
原帖由 飛劍龍 於 31/3/2023 20:42 發表

起唔切,冇咁多地,冇咁多建築工人
居屋需求一向都是有, 好難壓抑。

最好永世不能炒至真

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-4-1 00:30 發表

難怪香港人,貧者越貧...富者越富....
原來這班大地主,大業主,有錢人.....
用此卑鄙手段,
來自肥!!
根本政府就是幫兇,一早以改革,居屋不能賣,政府攪到房價高元兇。

引用:
原帖由 yiz987654321 於 2023-4-1 00:23 發表

因為佢哋都知政府庫房要靠地産佬,香港稅收太窄,唔諗點加大稅收根本就好難搞,而家班官又無料,香港都係繼續比班地產佬管治㗎喇
x2 政府裡面有地產內奸

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 31-3-2023 20:14 發表

本台發現有居屋業主在收樓後,空置單位數年,等過禁售期後,就將全新的清水單位放售,獲利隨時過百萬。有研究組織批評,炒賣居屋有違政策原意。有地產代理在社交網站發文,代客...

===== ...
政策原意就係為市民提供一個大抽獎機會,抽中便有幾百萬獎金,中獎機會高過六合彩好多

正苦膠官 高薪厚祿少做少錯睬你都傻

真正有需要嘅人就冇,制度錯得離譜,一個冇能政府要有一班咁仆街嘅炒家先玩得都香港人之麻,你記住你係一碌廢柴!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-31 20:14 發表

本台發現有居屋業主在收樓後,空置單位數年,等過禁售期後,就將全新的清水單位放售,獲利隨時過百萬。有研究組織批評,炒賣居屋有違政策原意。有地產代理在社交網站發文,代客...

===== ...
居屋原本就唔應該有二手私人市場,只以居住為主,如要放售,都只能放售回政府或有居镸資格而未能置業的人。

公務員要公屋最易
或者由公屋出身 再分戶
綠表搶居屋
再其他由早期內地來港 社褔界代申入公屋

居屋禁售期太短 罰則亦輕

前官商勾結嘅官員遺落嚟嘅絕症
樓毒漫延

一路落嚟政策根本偏向炒賣
好早己有提出兩房合併 節省資源
點解後來又無聲 因為利益

太部分涉及公員 炒賣

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-31 20:23 發表

應該一律只准原價(再加通脹百分率)售回畀政府,既能杜絕炒賣,亦可壓抑居屋需求
我一直都係同你諗法一樣!
變相幫助有需要嘅人解決住屋需要,仲幫佢哋儲錢,又可杜絕炒賣!

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-3-31 20:30 發表

居屋可以自由買賣,就會出現這個現象,居屋是解決居住問題,就應該與大市場分隔
正解

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-3-31 20:30 發表

居屋可以自由買賣,就會出現這個現象,居屋是解決居住問題,就應該與大市場分隔
我贊成,但等我抽到,先改例得唔得!😅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]