• 瀏覽: 47,053
  • 回覆: 318
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-3-31 22:33 發表

其實好多人提出好多防炒居屋方案

不過唔知點解我地特區政府就乜都唔做!

我對政府超級失望!
因為佢哋都知政府庫房要靠地産佬,香港稅收太窄,唔諗點加大稅收根本就好難搞,而家班官又無料,香港都係繼續比班地產佬管治㗎喇

一定要將這情況,
向習近平和北京中央反映......
要港府妥善解決此事.....
否則民憤難平......遲早引發暴動.......

難怪香港人,貧者越貧...富者越富....
原來這班大地主,大業主,有錢人.....
用此卑鄙手段,
來自肥!!

冇咗居屋,二手私樓更貴。

應該停售居屋最好。

違背原意

應該所有一手樓持貨50年以上才可以賣/易手/轉名
過身另計

引用:
原帖由 mcpoon33 於 2023-3-31 21:59 發表

無得炒,樓價跌,地價跌,地產商和政府收入跌,跟住打工仔人工又無得加,直情顧得頭來又顧唔到腳😂,資本主義社會嘅特色,要生存只有靠自己去適應呢個社會,你唔去炒損失嘅係你自己🤣
樓不是用來炒

建議中國政府,
立刻收回香港......
拯救香港的所有低下階層和窮人.....
防止被香港資本階級壓迫!!

依家俾傳媒揭發到先至係度嘈,冇人揭發大家咪一樣懵閉閉!跟本香港好多野就係咁大把仆街揾緊政府著數,公屋又係咁居屋又係咁醫療教育交通多到講唔哂!

引用:
原帖由 Morningsky 於 2023-4-1 00:49 發表

依家俾傳媒揭發到先至係度嘈,冇人揭發大家咪一樣懵閉閉!跟本香港好多野就係咁大把仆街揾緊政府著數,公屋又係咁居屋又係咁醫療教育交通多到講唔哂!
無底深潭係真的

應該係公屋綠表人士買居屋,並哋好有錢,隨時full-paid唔使供樓!

請習近平主席,
體諒香港的普羅貧苦大眾......
立刻在香港,也推行"共富"政策....
救香港市民,萬民於水火!!

引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2023-4-1 00:56 發表

無底深潭係真的
呢個不在話下,問題係把關班官員根本冇做好份內事!我敢寫包單呢一兩單醜聞並不是事實全部,肯定仲有好多仆街濫用政府資源冇報到出黎,難為果條何局長仲日日係度惺惺作態話冇屋住d人好慘呀唔好淨係講錢啦乜乜柒柒,依家真係唔慌唔慘啦我地納稅人!俾你班廢柴飯桶浪費公帑益果班仆街殺人犯買居屋自肥!

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-3-31 20:23 發表

應該一律只准原價(再加通脹百分率)售回畀政府,既能杜絕炒賣,亦可壓抑居屋需求
政府鼓勵大家炒, 你睇白居易就知。。。無啦啦一年放10000 張卷入來破壞原本規則

官員一定話要嚴肅處理,即係不了了之,不過唔准笑😄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]