• 瀏覽: 20,853
  • 回覆: 135
+5
引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-2 17:54 發表

你射得南韓薩德系統之後話只係中美開戰?南韓有美軍基地,你吾會打到南韓?
如果美國同中國開戰嘅,當然中國可攻擊美軍駐韓基地,畢竟美國同韓國係兩個國家。
韓國如果中立,中國可只攻擊美軍駐韓基地,唔攻擊韓軍自己嘅軍事設施
中國亦應該立法,為中國可攻擊和中國開戰國駐第三國嘅軍事基地,為呢種軍事報復手段變得合法性

引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-2 17:56 發表

老共只係打走佢唉……
美國佬1950年係想攻到鴨綠江,消滅北韓。最後中國將美國係北韓趕走(唔係將美國係朝鮮半島趕走)
美國滅亡不了北韓,戰略上已經失敗

引用:
原帖由 殘火太刀旭日刃 於 2023-4-2 20:20 發表

若美國真的因中國攻台而動武,中國應先跟日韓菲等交個底,
他們不能準許美國利用那些基地和駐軍參與對中作戰,否則中國會視之為參戰,
一定要他們想清楚,一旦參戰中國將不會手下留情。
警告係一回事,開戰後嘅情況係另一回事,呢幾個牆頭草國家會因應當時政治環境隨時變化。
呢種政治變幻係二戰時試得多。例如納粹德國同蘇聯係1939年開戰前簽有互不侵犯條約,但幾年後德國一樣攻打蘇聯。
其他國家隨時反水更係常見。睇意大利本來由開戰時軸心國侵略者到停戰時可以變成戰勝國就知,因為反水站隊反得及時。亞洲嘅泰國都係……
國際政治連簽咗條約都可以當冇,更何況口頭協議,睇國際政治搏弈唔可以太單純,咩國家都信唔過

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2023-4-2 13:54 發表

美國以宣戰?攻擊  美國 係亞 GPS  系統! 美國自動收皮   封殺2凸斯拉!  
特斯拉對美國政府嚟講根本唔重要。睇舊年拜登召集美國汽車企業開會講資助電動車發展,只邀請美國老牌車廠,竟然唔邀請特斯拉就知

引用:
原帖由 chaolininin 於 2023-3-31 16:53 發表

用導彈向關島,日本,韓國的基地飽和轟炸
美國對曰韓都留了一手,後緩及強大武力都在關島,我也覺得攻擊關島應該是第一步,不過要飽和式,連地底也不要放過,對日韓而言便失去後手,而且同一時間警告菲律賓不要插手,若菲律賓美軍基地支援日韓,連菲律賓也不要放過。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-4-3 09:18 發表

戰略上蔑視對手,但戰術上不能輕視對手。印度係中印邊界衝突佔有地利,補給線短,呢個係佢哋有利嘅地方,不可小覷
好彩中國係西南邊境面對嘅係印度阿三,如果換着係日本韓國同中國隔住青藏高原,以佢哋嘅基建能力,中國要守住喜馬拉雅山條邊境線會好吃力
冇小觀三哥
佢嘅潛力係最巨大,將來一定係最強對手
不過今日,sorry, 真係仲未入倒眼日
對中國,今日對三哥嘅煩惱係 養多14億人 同 推晒14億人落三哥洋外,仲未諗到第三個處理方法 

如果中美開戰,除摧毀亞洲駐軍基地外,最重要係直接攻老美本土,過去老美發動嘅戰爭都唔係佢本土發生,所以真係要同老美開戰,一定要攻擊老美本土軍事設施同發電廠!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-4-1 07:44 發表

立即核爆東京。
呢個最啱。老尾見到老解核平日本嘅真正實力,會收兵退守東太平洋,百年和平。

中美開戰,一定是先打衛星,實際是比拼衛星補充的能力

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-4-1 11:36 發表

換左位,點解媐攻擊?
如果進入開戰狀態點解唔攻擊?永遠防守捱打?

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-4-2 13:14 發表

主力打沉哂咁多隻航母.
美國尚有長程轟炸機、加油機和遠程空對地巡航導彈,可攜核彈頭。這些武器都不需要借助航母

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2023-4-2 13:54 發表

美國以宣戰?攻擊  美國 係亞 GPS  系統! 美國自動收皮   封殺2凸斯拉!  
打衞星,打到外太空?

引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-2 18:03 發表

比中國贏到,陸戰呢?根本常規戰美國打吾到過黍,中國又打吾到過去,中美俄呢3個怪獸要ko對手只有核武
中國唔一定要上美國本土同美國打陸戰,中國可以同美國係東亞兩隻爪牙日本和韓國打陸戰,將呢兩隻美國鷹犬收復,加入中國陣營,好似二戰後美國對待呢兩個國家一樣
美國係東亞失去兩隻鐵桿盟友,等於一隻橫行蟹冇咗一隻槓

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-4-2 18:21 發表

中國唔洗打過去
贏左即係驅逐美國勢力出西太平洋
日本到澳洲 都會自動自覺換老細
足夠動搖美國嘅全球霸權
單係中國核潛可以自由進出太平洋,已經夠美國 用核武前 三思三思再三思
同意X2……中國只有收復美國係亞洲嘅馬仔就可以,用嚟做中美之間嘅屏障。
就等於俄羅斯用烏克蘭做俄羅斯同北約之間嘅屏障作用一樣

引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-2 18:33 發表

ko得美國海外基本你預美國出核武,因為佢地都明呢樣野,所以台灣問題中國一直吾敢亂行,美國一早政治滲入哂日,澳,韓,歐洲,所以吾係咁簡單換到背後老闆
美國會唔會為咗台灣出核武呀?台灣唔係美國核心利益,所以你咪老吹
再講中美如果打常規戰,攻擊美國軍事基地係預咗戰爭一部份。如果中國唔首先用核武,美國點會出核武?
中共同越共係韓戰越戰殺死咁多美軍,美國都係冇出核武
中共同越共係當年仲係無核國家,美國唔使驚受報復都冇用核武,更何況而家中國都係核武大國

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]