• 瀏覽: 21,252
  • 回覆: 135
+5
引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-4-1 09:03 發表

唔使理邊個開第一鎗先,只論戰爭戰術,邊個開第一鎗唔重要
好似韓戰咁,中國派志願軍參戰都冇理到底係邊個開第一鎗
你要學下老毛嘅戰略思維
一兩場戰役嘅勝負唔好睇得咁重
韓戰中國有言在先,一過三八線就開火

今日中國都劃左開火紅線

美國玩咁多次野,其實都係玩擦邊球冇過線
所有去台灣嘅 人/機 都係以「平民」身份
就算AIT 班太上皇,全部出發前都「辭晒職」

先開槍唔合乎中國國策/利益
呢個世界唔係得 中美兩國……

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-31 18:24 發表

先唔好理其他國家,先講中美兩國對戰
如果拉埋北韓,咁美國個邊澳洲袋鼠佬都應該要計埋入嚟
你射得關島,南韓已經同美韓日3個國家打,冇大道理北約會幫拖,再加上我認為中國吾係拉北韓,北韓會乘機打南韓

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-4-1 09:04 發表

美國係亞太地區好似冇部署核武,幾十年前冷戰高峰時有後來徹出咗~
一早已經派核轟炸機入來我地南海放風啦!你睇唔倒咩?
周街都核轟炸機!一開波先核平佢地一二三島鏈佢地喲核地先啦!

做咁多東風就係要先發制人保護好自己領土及領海!

唔係做離做咩呀?

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-4-1 09:13 發表

擒賊先擒王。中國只要K.O咗美國,日本已經唔係問題。
到時中國可以取代美國係日本嘅地位,係日本駐軍。
一來防止日本重整軍備
二來亦可利用日本嘅高科技產業為中國利用
三來要日本賠償甲午戰爭到侵華戰爭對中國嘅戰爭賠償,分期每月攤還,溫水煮青蛀,將日本慢慢放血,等佢永遠唔能夠再崛起
常規戰中美2國根本冇贏家,老解有能力打過美國?

引用:
原帖由 bronze18man 於 2023-4-1 11:28 發表

一早已經派核轟炸機入來我地南海放風啦!你睇唔倒咩?
周街都核轟炸機!一開波先核平佢地一二三島鏈佢地喲核地先啦!

做咁多東風就係要先發制人保護好自己領土及領海!

唔係做離做咩呀?
核只會用係美國本土,一二三島鏈用核?吾理輻射?中俄美根本吾可以一波ko,炸得人預左大家攬炒

引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-1 10:41 發表

你射得關島,南韓已經同美韓日3個國家打,冇大道理北約會幫拖,再加上我認為中國吾係拉北韓,北韓會乘機打南韓
核平夏威夷日韓都縮龜啦!
睇下烏仔就知啦!
即刻當睇你唔倒,夠膽你咪出兵烏仔囉!

換左位,點解媐攻擊?

引用:
原帖由 1223456 於 2023-4-1 11:34 發表

核只會用係美國本土,一二三島鏈用核?吾理輻射?中俄美根本吾可以一波ko,炸得人預左大家攬炒
太平洋自然會化解幅射啦!唔係點解核電厰起係海邊啫!
打島鏈國最慳錢就係核武!
更何況三大強國已經係四五代核武!
美國仲要核常化用係常規武器添!
俄羅斯核魚雷就係核四代啦!

引用:
原帖由 大有爺 於 2023-4-1 11:36 發表

換左位,點解媐攻擊?
明知敵國會用核武,當然係先發制人就係保護自己啦!
你見警察見你有武器在手,會唔會等你開左槍射自己,先走來自己抆槍開火還擊?
這是常識!

引用:
原帖由 邪惡死神 於 2023-3-31 22:47 發表

我會 但如果同美國開戰 基本就世界未日 因為俄羅斯 日本 韓國 歐盟 北約加入..地球已玩完...大家準備原始人生活..
核戰一開打韓日只會當睇你地唔倒!
揪田犬一早吹你地中國威脅論射波比納粹美就係想獨善其身,你地兩敗俱傷借機返身!

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-4-1 09:07 發表

而家先講嘅係常規戰嘅戰術,戰略核戰先唔好講
做咩成日自由搏擊唔諗人地會出腳啫!
你地死到淋頭仲會考慮敵人係仁慈嘅?
你地菲律賓人質事件仲未吸收倒教訓咩?

要攻擊1定係關

引用:
原帖由 bronze18man 於 2023-4-1 11:52 發表

明知敵國會用核武,當然係先發制人就係保護自己啦!
你見警察見你有武器在手,會唔會等你開左槍射自己,先走來自己抆槍開火還擊?
這是常識!
唔會
如果今日美國主動核攻中國
我拍心口,俄毛所有 有核彈頭嘅 導彈,都會 射向美國
唔夠射程嘅中導就 英國/日本

唔係乜嘢中俄聯盟
只係最合乎俄毛 長/短期利益
普京發夢都會笑醒

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-4-1 14:14 發表

唔會
如果今日美國主動核攻中國
我拍心口,俄毛所有 有核彈頭嘅 導彈,都會 射向美國
唔夠射程嘅中導就 英國/日本

唔係乜嘢中俄聯盟
只係最合乎俄毛 長/短期利益
普京發夢都會笑醒
依場核戰唔會咁打嘅,你咁講法,英法北約咪重後射核武去埋俄仔單?
咁樣打實在太難睇了!一定留番一手用來清納粹北約十幾國嘅!

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2023-3-31 14:04 發表

首先用東風(DF)系列導彈遠程催毀美國關島軍事基地的跑道,油庫,機庫,防止美國遠程轟炸機由關島起飛攻擊中國
催毀美軍在台灣高山山頂部署的鋪路爪遠程雷達,
再催毀部署在南韓的薩德反導系統,射盲美軍擺在中國門口兩隻眼
再射導彈催毀美軍駐日本空軍基地的機場跑道,油庫,防空雷達陣地和港口,阻止美軍駐日基地出動
之後再派預警機向東24小時巡航,緊盯美軍加油機,必要時通知戰鬥機將其擊落,防止美軍轟炸機 ...
如果真的開打,不難想像第一時間必是日本!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]