• 瀏覽: 32,157
  • 回覆: 222
+23
政府今日(31日)刊憲宣布,醫管局員工陣線(HAEA)已於上周五(24日)解散。

轉載;

醫管局員工陣線於2019年反修例風波期間成立,高峰期有2.2萬名成員。2000年2月新冠疫情初期,該會曾組織逾6,000名醫護人員大罷工,要求政府全面「封關」以減低疫情風險。2021年9月,職工會登記局去信醫管局員工陣線,指該會性質涉嫌與《職工會條例》不符,要求書面回應,工會在覆函反對有關說法。
去年6月,醫管局員工陣線舉行特別會員大會,並通過決議解散,但會方當時形容是在各方壓力及「政治低氣壓」下通過動議。至於該會前主席余慧明,因為參與「35+」民主派初選案,被控串謀顛覆國家政權罪正受審。

究竟呢班人係代表乜嘢業界?之前有冇違反法例?

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realt ... 港聞-醫管局員工陣線解散-政府刊憲公布

好野, 黑E芋終於收皮, 一個(余慧明)坐監, 一個(馬仲儀 )走佬, 唔散都唔得啦

一班趴街罷工黑醫護

感覺好似對住個曱甴竇度噴殺蟲水,一噴d 甴甴死既死,走既走

早就解散啦飛雞都話係醫護

一定要班黃屍黑醫護全部找數,缺一不可

引用:
原帖由 jumboleung 於 31-3-2023 13:39 發表

政府今日(31日)刊憲宣布,醫管局員工陣線(HAEA)已於上周五(24日)解散。

...
教腳了?

同拜登果邊啲人馬割蓆是明智

掩住單眼、罷工救港已成過去
看看將來啦

D會費去左邊了?🤣🤣

政府一輸入外勞就解散 政府都就哂你地揾人頂替, 方便你地可以單起隻眼罷工 

引用:
原帖由 icantstop 於 2023-3-31 14:24 發表

教腳了?
真係唔知呢班人代表乜嘢業界?嗰條肥婆都好似受緊靶!

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-3-31 14:29 發表

同拜登果邊啲人馬割蓆是明智
千絲萬縷,唔係話個就割嘅!

引用:
原帖由 longgun67 於 2023-3-31 14:29 發表

掩住單眼、罷工救港已成過去
看看將來啦
原來係嗰班人!單眼同單眼仔。你唔講起我都唔記得!咁嗰個女醫生姓馬嘅!去咗英國嗰個係咪呢一批人呀?

陣線主席涉嫌顛覆國家,幾千會員都應該要查下比較好。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]