• 瀏覽: 29,556
  • 回覆: 196
+3
囗舌招尤,被打也是自招的。

引用:
原帖由 oyear 於 2023-3-31 15:49 發表

一句都ko佢啦
其實有敬老既老人家就會體諒,點解老人家在地鐵去沖位坐,講野會大腥。

老人家耳朵退化,講野自己都聽得唔清,自然口會講大聲d, 其實佢都未必知自己太大聲嘈親人

沖去坐既老人家就係腳唔好,叫佢仁一個鐘真係好辛苦,味去搶位坐咯
對. 因為佢地講電話時, 聽唔到自己把聲, 所以咪越講越大聲, 其實可以理解.
好似之前有個節目, 模仿長者出街, 如戴副唔啱度數眼鏡等等, 等啲人明白長者行得慢原因.
其實好簡單, 係身體機能退化.

阿叔總算求仁得仁

引用:
原帖由 garykyl 於 2023-3-31 09:29 發表

近日網上流傳影片,兩名男乘客本周二(28 日)在一架巴士上爭執混戰,疑因其中一名中年男子大聲講電話引起不滿,被一名男乘客按在座位上毆打,及後更跌倒車外。警方周二早上接獲一名57歲男子報案,指他於一輛由天水圍駛向葵芳的巴士上被拳打,報稱頭、面部及手及受傷,警方今早拘捕一名36歲男子,他涉嫌「襲擊致造成身體傷害」,現正被扣留調查。

高呼「打我喇」57歲男子疑因聲浪太大被拳打 36歲男乘客被捕 (ya ...
係咪即係57歲男子高呼「打我喇」
咁36歲男子幫佢呀? 咁唔係57歲男想要架咩?
佢開到口, 助人為快樂之本喎

叫人打自己,有d咁既㽼

曱甴抵L死

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-3-31 14:05 發表

咁用大聲公耳邊大大聲,都係襲擊,所以太大聲一樣係犯法
唔好亂咁引伸, 大聲公由擴音器播出, 人講電話大聲極不及擴音機一半, 若以分貝計, 人談話大聲極只有3.40分貝, 但擴音大聲公可以去到80+什至90多分貝, 怎可直接引伸呀?

無法無天

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2023-3-31 16:04 發表

係咪即係57歲男子高呼「打我喇」
咁36歲男子幫佢呀? 咁唔係57歲男想要架咩?
佢開到口, 助人為快樂之本喎
我叫你吸毒你就吸呀? 我叫你跳樓你又跳樓咩? 打人是犯法, 打左咪認囉, 唔使死架, 咪坐七日至30曰

都想知被打大叔會負返幾多責任

19年後暴力解決問題

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-31 15:43 發表

捉到人, 要重判先有用, 唔好又係一時貪玩。
普通歐打, 裁判署一般初犯是罰錢或守行為; 有底的就坐一兩星期至6個月不等, 看官的睇法.

引用:
原帖由 garykyl 於 2023-3-31 09:29 發表

近日網上流傳影片,兩名男乘客本周二(28 日)在一架巴士上爭執混戰,疑因其中一名中年男子大聲講電話引起不滿,被一名男乘客按在座位上毆打,及後更跌倒車外。警方周二早上接獲一名57歲男子報案,指他於一輛由天水圍駛向葵芳的巴士上被拳打,報稱頭、面部及手及受傷,警方今早拘捕一名36歲男子,他涉嫌「襲擊致造成身體傷害」,現正被扣留調查。

高呼「打我喇」57歲男子疑因聲浪太大被拳打 36歲男乘客被捕 (ya ...
香好多垃圾阿叔都係甘 又衰格又垃博人打 打輸又報警 社會垃圾

抵打

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2023-3-31 14:05 發表

撩人者賤, 打死無言, 而家拉咗打人嗰個嘞, 咁被打嗰個會唔會覺得好爽呢?痛住嚟爽? 呢個啊伯真ON9
也可以反過來講:齊齊出血!對方頭出血,自己荷包出血...打拳頭交最多罸幾千,又唔駛坐監嘅,咪當買飛睇拳賽, 自己有份落埋場打囉,拚著咁嘅心態一定係爽。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]