• 瀏覽: 30,543
  • 回覆: 183
  • 追帖: 1
+9
引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-31 06:15 發表

「去美元化」又邁進一步。
x2

真係尾完了!

同中國做生意, 梗係要用人仔啦.

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-3-31 08:23 發表

香港政府好似冇動作,人哋全部都走佬,香港政府仲咁淡定。
香港嘅問題在於經常想不勞而獲食兩家茶禮
到時變咗兩頭唔到岸就大檸樂

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2023-3-31 07:26 發表

🤔國與國2方買賣…結果要用美元…

但美方在這交易完全唔關事…

最好笑是美方可以禁止其中一方用美元…

所以交易失敗🤔
惡霸唔止可以禁你用美元,仲可以充公你存放在美國,英國,瑞士,澳洲嘅銀行美元儲備,一句制裁所有存款就可以清零,國家央行,個人存戶,有正常思維都會遠離美元呢個陷阱

係咪時候要考慮港元同美元脫鈎?

引用:
原帖由 ufobt 於 2023-3-31 08:21 發表

點夠膽講直指某種主要貨幣,唔驚比人制裁
東盟膽生毛 資產未完成轉移就 點名4種貨幣  美完 歐完 英磅 日完 全部殖民主意國家 靠搶發大財

東南國家每十零年比人割次羊毛,系時候諗吓將來。

引用:
原帖由 Schnauzer 於 2023-3-31 08:23 發表

香港政府好似冇動作,人哋全部都走佬,香港政府仲咁淡定。好似仲增持美債,大陸賣美債,香港買美債,吹漲!
仲旨意d廢官? 全世界人工最高 但又全世界最廢    少做少錯 唔做唔錯 廢官生存守則個個月三十幾四十萬都仲未計其他福利

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2023-3-31 08:28 發表

惡霸唔止可以禁你用美元,仲可以充公你存放在美國,英國,瑞士,澳洲嘅銀行美元儲備,一句制裁所有存款就可以清零,國家央行,個人存戶,有正常思維都會遠離美元呢個陷阱

仲有充公阿富汗儲備

其實東盟主要想推另一隻佢哋信得過嘅貨幣做主心骨而已,而中國的人民幣就是當今最有信用的國家貨幣😌😌

引用:
原帖由 lobstersoup 於 2023-3-31 08:33 發表

仲旨意d廢官? 全世界人工最高 但又全世界最廢    少做少錯 唔做唔錯 廢官生存守則個個月三十幾四十萬都仲未計其他福利
講真,睇到香港歷屆嘅廢官,我寧願一國一制,我係一般老百姓,只想安居樂業,自己辛辛苦苦賺嘅錢有保障。

CB仔聲稱人仔不能自由兌換所以唔可以做到本幣
連登仔聲稱人仔國際流通量不大而且可能背後不停印錢
佢地啲世界觀在井底,笑死我

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2023-3-31 04:27 發表

美元美債就泥變癈紙
耶倫話要提高美國債務上限到51萬億……
係咪痴咗線……
即係美元印都唔洗印,直接出張白紙當錢洗?
用美元既就等於要全球70億人夾錢邦美國3億人埋單
梗係避啦!
連登仔表示中國政府可能背後不停印錢無話比人知

要拍中俄做靠山才行否則呢就會好多後遺症出現

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]