• 瀏覽: 35,549
  • 回覆: 206
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-30 22:01 發表

尾元武器化,老尾自己玩 L 死自己
一向美元是武器, 升值, 眨值也可用來玩其他國家.
加上他的民主自由, 平民隨時集會, 示威也可以. 
新聞自由用來作假新聞, 搧動市民.
不干預滙價, 資金自由進出一個國家, 方便他打金融戰.
所以一個國家沒有這些自由, 美國會特別緊張, 要你跟他的一套

引用:
原帖由 007kk 於 2023-3-30 23:33 發表

做嘢中,俄→中東→巴西陸續用人仔,下一步慢慢不受V、M信用卡找數。。。尾完。
銀聯已經蠶食緊V M市場,因為手續費無V M食水咁深,商舖鍾意收銀聯多過V M

東盟剛剛開會表示日後各會員盡量去美元交易,今年金磚又加多五丶六個有份量會員,大帝要在金磚去美元,今年將會係去美元化元年

你掐我脖子,我動你命根。你不仁,我不義,好正常。

引用:
原帖由 Dani123 於 2023-3-30 20:33 發表

國際去美元化勢如破竹,各大央行密密出手拋售美債、增持黃金之餘,更直接選擇在雙邊貿易時實施本幣貿易支付機制。最新有美國以南

假新聞 假新聞😡😡😡😡😡

新 ...
金價的確係維持高位想創新高
美元信心危機應該快成事實

港元等於美元。香港用人仔至講。點去美元。美元又。

引用:
原帖由 _👻_ 於 2023-3-30 21:01 發表

中國夠膽俾人民幣自由出入境先再講同美元鬥
我唔識金融,結算要現金?咁每晚銀行結算支票,咪成街解款車?

引用:
原帖由 _👻_ 於 2023-3-30 21:01 發表

中國夠膽俾人民幣自由出入境先再講同美元鬥
你古代穿越嚟?數字貨幣呀,古人

各大國中只有中國系向著全球化和平地球村努力,而老尾就不斷系戰爭中抽油水搵食。

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-3-30 22:38 發表

其實佢地已經享盡人間威福一百年,唔知足,先要搞咁多嘢,但又力有不繼,條裂縫只會越嚟越大。
冇法,其實西方人走嘅從來係羅馬舊路,就係用軍力同技術代差優勢,吸國外人血令自己有優閒富裕嘅生活,這條霸道之路崛起時會很輝煌,但逆境時會像汽球吹大了被刺,崩潰會失控

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-3-30 20:34 發表

美元整體是向下
但地位暫時難被挑戰
美元如此龐大的"地位"(或叫本位)當然要留給其子子孫孫們去承繼。

多行不義必自斃

引用:
原帖由 paoon 於 2023-3-30 20:43 發表

其實唔明
同以物易物有咩分別?
讀多兩年書,唔好睇咁多智將文宣自然會明!

連歐元都比不上..........別說傻話.........路還很長.....!!

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2023-3-30 20:34 發表

美元整體是向下
但地位暫時難被挑戰
中午、黃昏、日落

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]