• 瀏覽: 58,507
  • 回覆: 409
  • 追帖: 1
+13
退休警員及其妻子前年11月,在屯門港鐵兆康站公共運輸交匯處外,疑因泊位問題與55歲客貨車司機爭執並涉曾有肢體接觸。客貨車司機其後昏迷倒地,送

呢個今次真係執身彩, 希望佢下次做人唔好咁衝動。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/883029/泊車問題爭執司機死亡-退休警襲擊罪成囚7日-死者妻泣稱不公平?utm_medium=Social&utm_source=fbpost&utm_campaign=news

藍警殺支持警察藍絲判7日差不多了, 我識既藍絲都特別躁底, 少少野就嬲到生蝦咁跳來跳去。

如果呢個係黃絲被判7日, 就不會1小時多0回覆了, 起碼都百幾個
香港警察殺死人都係判7日, 大量更輕微的事情都不只7日。 警察都有誤看燈號誤殺罰錢了事

藍營YouTuber華記正能量曾透露案中死者「撐警」,與他擁有很多共同朋友。 真係藍殺藍

誤殺是指謀殺以外的不合法殺害他人行為。如施虐者使用暴力的動機,並非要殺害對方或嚴重傷害對方身體,但受害人最終死亡,即可被控誤殺罪。任何人對他人施以暴力既不合法,且相當危險,若暴力行為可能導致他人身體受傷,甚至不幸死亡,施虐者便觸犯誤殺罪,一經定罪,最高可判處終身監禁。那個人不幸死亡, 也可以不被判誤殺。。。

涉2017年開漏藥致急性肝衰竭鄧桂思死亡案 公院兩醫生被控誤殺 醫生不如香港警察 無意做漏野要被告誤殺 有意傷人卻不用被告誤殺

8千元停牌半年
當警車駛至葵福路與興芳路交界時誤看交通燈號,在紅燈下直駛而與一輛從興芳路左轉往葵福路之的士相撞,導致杭的兩名同車同僚受傷,的士司機送院不治

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-3-30 19:42 發表

退休警員及其妻子前年11月,在屯門港鐵兆康站公共運輸交匯處外,疑因泊位問題與55歲客貨車司機爭執並涉曾有肢體接觸。客貨車司機其後昏迷倒地,送

...
應該告死左個個以身體襲襲警察

罪減一等

好彩而家係警察治港,唔係都真係有排坐

幾時判到好似國內咁

法律

法醫定論死於急性心臟病,咁梗係告唔入誤殺!所以判襲擊罪!好合理!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-30 21:50 發表

法律
律政司可以上訢🤣

引用:
原帖由 newdis02 於 2023-3-30 21:55 發表

律政司可以上訢🤣
而家係律政署改控普通襲擊罪(因死者死於自身心臟病,一定告唔入誤殺),罪名成立,上乜訴!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-3-30 22:00 發表

而家係律政署改控普通襲擊罪(因死者死於自身心臟病,一定告唔入誤殺),罪名成立,上乜訴!
坐耐啲

如果是心臟病發
又無理由告誤殺
對被告也要公道....

有無一時貪玩呀,唔認罪但有悔意呀咁離普呢

前公安打死人只判7日, 咁碎屍保湯案, 前公安最多判7 星期。

引用:
原帖由 rhk100 於 2023-3-30 22:09 發表

前公安打死人只判7日, 咁碎屍保湯案, 前公安最多判7 星期。
死因唔係被人打死喎。
你唔識字我唔怪你。

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]