• 瀏覽: 5,498
  • 回覆: 22
中國外交部發言人毛寧3月30日在例行記者會上表示,中國和巴西今年初簽署在巴西建立人民幣清算安排的合作備忘錄,有利於促進雙邊的貿易投資便利化。

人民幣清算,規避匯率風險,節約兌匯成本,利國利民 

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/883032/中國巴西將用本幣貿易-北京-已簽人民幣清算安排合作備忘錄

星星之火,可以燎原。
美帝睇路。

巴西識貨

美國仲On99.

兩國交易貨幣用貝殼一樣可以

引用:
原帖由 walkera2006 於 2023-3-30 19:49 發表

兩國交易貨幣用貝殼一樣可以
用乜都唔緊要,至緊要美狗唔知搞乜春,冇得抽水,查又冇得查。。

金磚國家間的貿易貨幣安排,根本就無需要用其他國家嘅貨幣嚟結算,合理不過啦

去美元化又行一步

唔用美元結算少了被充公的風險又方便

引用:
原帖由 johnlong18 於 2023-3-30 19:29 發表

中國外交部發言人毛寧3月30日在例行記者會上表示,中國和巴西今年初簽署在巴西建立人民幣清算安排的合作備忘錄,有利於促進雙邊的貿易投資便利化。

老千尾元

引用:
原帖由 johnlong18 於 2023-3-30 19:29 發表

果然係清算安排,清算老尾罪行,要佢冧檔!

引用:
原帖由 tony2319 於 2023-3-30 20:43 發表

唔用美元結算少了被充公的風險又方便
老尾最白痴就係想用美元箝制中國,結果,全世界都清醒!

唔用美9元安樂哂

引用:
原帖由 冬寒橙色的工人 於 2023-3-31 06:27 發表

老尾最白痴就係想用美元箝制中國,結果,全世界都清醒!
美國對俄制裁,踢俄國出swift宣傳上出金融核彈,諗住拖垮俄國經濟,點知核彈炸唔死俄國,炸爛左自己信譽牌頭,個個見美帝利用美元霸權亂咁制裁或充公其他國家,仲唔搵方法避險呀,最on膠係瑞士,百幾年中立國牌頭,跟風美帝制裁玩爛個信譽,d資金馬上出逃,然後又取消制裁有屁用咩

正確道路

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]