• 瀏覽: 38,427
  • 回覆: 397
+11
引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:16 發表

台灣吾係大陸人
邊有咁玻璃心?
而家Nvidia 出錢揾台積電喺美國研究做2nm,
民進黨滅黨未呀
台灣吾系大陸人?咁台灣系咩人?連咁近代的歷史也不去翻一翻看  抵你變成pig頭丙😂😂😂

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:21 發表

張忠謀係效忠美國嘅美國人
你又又又又又唔認講過呀

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-3-30 20:16 發表

「只要張忠謀還健在,且把半導體發展本體放在台灣,中國大陸就難以攻台。」
還健在 ... 91歲了
把半導體發展本體放在台灣 ... 美國搶緊喇
美國好清楚大陸土無咁嘅能力

引用:
原帖由 ironway 於 2023-3-30 20:17 發表

你要睇醫生了
張忠謀支持拜登封鎖大陸半導體
佢好愛國

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:23 發表

美國好清楚大陸土無咁嘅能力
美國防部長:要改善中美關係,中國必須停止研發武器停止與俄合作。還說這是為了世界和平,因為世界和平正在受到中國的“威脅”,要想改善與美國的關係,就必須做到,否則美國將會繼續在科技、經濟、軍事等領域打壓中國。
這是二話不說就想要中國自廢武功,按照美國的規矩來做事,還當成改善兩國關係的籌碼了。我想拜登都不敢這么說吧,一個國防部長說這么露骨的話,這是多么害怕中國崛起啊。

老美話你講大話喎

引用:
原帖由 bike123 於 2023-3-30 20:19 發表

曰笨即系話姓張的可以用身軀擋住大陸的飛機大炮? 曰笨專出鐵夾人卡通片 曰笨活在墟幻中 合情合理
大陸敢射張忠謀?
佢係美國人呀

引用:
原帖由 keung135 於 2023-3-30 19:23 發表

老美在亞洲的看門狗講出嚟 向主人表忠誠

此新聞可以不理
同挪威一樣,佢地而家跟尾,已經到黐咗線,噏得就噏,唔使理合唔合理,早幾日,挪威就話因為中國抖音用電太利害,所以令到佢地製造不出軍工品,咁都得? 唔知抖音同用電量有咩關係?

引用:
原帖由 ironway 於 2023-3-30 20:21 發表

nvidia在台灣省炒緊人呀
仲陸續有來
Amsl直頭炒哂大陸公司嘅大陸人啦

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:22 發表

睇少d假新聞啦
有視頻的,鏡頭內有顯示 FB 內文的。

假新聞,那還不快去捉郭正亮?

噢!莫非是大陸人假扮的?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:25 發表

大陸敢射張忠謀?
佢係美國人呀
唔敢射!

韓戰射到老美傻兵走都走唔切

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 20:25 發表

Amsl直頭炒哂大陸公司嘅大陸人啦
amsl 個ceo 而家係海南同李強開緊會
井底呆蛙

引用:
原帖由 T2. 於 2023-3-30 19:15 發表

台灣總統蔡英文29日出訪台灣在中美洲的友邦伯利茲和危地馬拉,將過境美國紐約與洛杉磯,外訪行程引發國際關注,日本《讀賣電視台》節目「高岡解說

🤔只要安倍晉三還在…俄羅斯就唔會攻烏克蘭…

引用:
原帖由 billyfung11 於 2023-3-30 20:19 發表

收左釣魚島先啦
仲講話收台灣
勾魚島使咩收 曰笨夠膽來嗎?
不過你應該向日笨領屎管要求收回北方4島就真 我都承認個度真系屬于曰笨架 不過現在全部都系俄人居住 曰笨狗膽嗎?你個鄉下仔幾時行動要求收回國土?自焚抗議?我支持你😆

附件

iwAIRgQmGSynfkmUCmEs6nWJWYhK4b7rPYpvpz2Kb6c.jpeg(130.68 KB)

引用:
原帖由 IE碼查詢 於 2023-3-30 19:23 發表

不是難攻係中國人不打自家人外人就想你自家殘殺
通常是中國人最愛打中國人, 對外人, 中國人會說自己是禮義之邦, 寛大為懷.
對自己人, 如得罪執政者, 以前的社會會是抄家滅族,  現在可能是捜捕打壓.

引用:
原帖由 T2. 於 2023-3-30 19:15 發表

台灣總統蔡英文29日出訪台灣在中美洲的友邦伯利茲和危地馬拉,將過境美國紐約與洛杉磯,外訪行程引發國際關注,日本《讀賣電視台》節目「高岡解說

咁過埋今年可以攻台

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]