• 瀏覽: 38,531
  • 回覆: 397
+11
引用:
原帖由 T2. 於 2023-3-30 19:15 發表

台灣總統蔡英文29日出訪台灣在中美洲的友邦伯利茲和危地馬拉,將過境美國紐約與洛杉磯,外訪行程引發國際關注,日本《讀賣電視台》節目「高岡解說

一個對老共不了解嘅吹水佬解說老共,或者一個了解老共的燈神故意照錯方向。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:32 發表

美國肯定中國無咁嘅實力
所以美國同意台灣積電將3nm留在台南生產
因為美國研判中國無能力渡過台海
我說你都onXX, 如果3nm 不在台生產, 只在尾國生產, 綠龜黨被呆灣人打成呆奸, 滅黨都似

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-30 19:55 發表

我都以為佢係諸葛亮
有乜用?佢一死就滅咗蜀囉。

引用:

台灣總統蔡英文29日出訪台灣在中美洲的友邦伯利茲和危地馬拉,將過境美國紐約與洛杉磯,外訪行程引發國際關注,日本《讀賣電視台》節目「高岡解說

張忠謀??
當三星.....台積電搬去美國..食咗美國補貼狗糧....毒性開始呈現...
「晶片和科學法案」規定,獲得補助的公司的先進晶片產量不能比現在擴大5%,舊技術的產量不能比現在擴大10%。美國商務部還敘述其他措施,包括廠商若要在中國投資比28奈米晶片更先進的新產能,資本支出上限為10萬美元。如果得到晶片法案補助的廠商違反這些規定,商務部有權收回全部補助的資金。
三星.....台積電...呢一鑊推啲女出嚟做都唔掂....
如何左右大陸收復台灣??

戇撚尻, 只有睇得武俠小說多, 先會以為戰事勝負可以由一個人嘅存在嚟決定. 戰事嘅計算在乎於孫子兵法嘅道、天、地、將、法, 再加地現代嘅軍事火力比較, 先可決定戰爭嘅勝負, 只有睇得多武俠小說嘅人, 先會以為一個國家強大, 由皇帝行為決定, 一埸戰爭勝負, 由將軍行為決定. 都戇撚尻嘅. 

笑咗🤣🤣

好搞笑,呢個年代痴中國既就日日新聞是共創未來, 痴美國既就日日幻想點打仗

引用:

日本新聞,睇標題仲以為有乜料到,原來又係舔狗文宣。
台積電喺半導體生產上,主要係先進製程先至係一枝獨秀,成熟製程已經大把人可以做到出嚟,而大部份電子用品,除咗最先進嘅手機外,都唔知有乜係無咗台積電係唔可以。即使現在美國要打壓中國啲半導體科技,都只可以打壓到先進手機市場,真係唔知寫稿嗰個係咪有搜尋到啲料嘅。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:34 發表

張忠謀係美國人
吾係自家人
佢哋一向緊跟大陸口俓:唔理你係乜嘢人,乜嘢國籍,首先你就係中國人!必要時「幫你」回復中國籍。

張忠謀

引用:
原帖由 k514 於 2023-3-30 19:37 發表

即是張忠謀一死,中國就可以攻台
日畜點名,張生小心啲喇,分分鐘又玩嫁禍。。

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:28 發表

佢係美國人
你已承認張宗謀是中國人
是你講在大陸出生就係中國人

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:32 發表

美國肯定中國無咁嘅實力
所以美國同意台灣積電將3nm留在台南生產
因為美國研判中國無能力渡過台海
美國防部長:要改善中美關係,中國必須停止研發武器停止與俄合作。還說這是為了世界和平,因為世界和平正在受到中國的“威脅”,要想改善與美國的關係,就必須做到,否則美國將會繼續在科技、經濟、軍事等領域打壓中國。
這是二話不說就想要中國自廢武功,按照美國的規矩來做事,還當成改善兩國關係的籌碼了。我想拜登都不敢這么說吧,一個國防部長說這么露骨的話,這是多么害怕中國崛起啊。

美國國房部長澳絲汀唔同意你講喎

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:36 發表

台積電係美資
美國吾需要去吸
民進黨公報咗台積電是老美嗎?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-30 19:37 發表

https://ctee.com.tw/news/tech/826728.html
台積電創辦人張忠謀16日應邀出席半導體世紀論壇時,提及創立台積電的半導體職涯時指出,他是戰場上打仗的兵,而且這是一場硬仗,同時首度表態支持美國封鎖中國政策。張忠謀表示,同意晶片生產鏈在未來5年會呈現美國陣營及中國陣營的兩極化發展,美國封鎖政策讓中國半導體產業發展緩下來,對此也沒意見並表達支持立場。
張宗諒話台積電去老美開廠是

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]