• 瀏覽: 2,905
  • 回覆: 14
+3
培正小學近日向家長發出通告,邀請報名參加出境考察團,不過地點不是大灣區或內地其他省市,也不是澳洲、美加,而是北極考察團,到挪威在北極範圍的

參加學生需體魄強健、有科研熱誠及能力
雖然團費不菲,但名額有限,只有50個,由港澳培正中學及小學的師生攤分。當中香港培正小學獲分配5個學生名額,必須以親子形式參加,即要有一名家長陪同
培正小學列明只限小五或小六學生參加,並且「體魄強健,具高自理能力」,有「科研熱誠及能力,需協助中學學長進行科研實驗」,學生需學生需附上自我介紹及撰寫北極考察之旅期望。

北極各地區一月份的平均氣溫在-40℃至0℃之間,冬季大部分地區的最低氣溫可低至-50℃以下。 七月份的平均氣溫在-10℃至10℃之間,某些地區夏季最高溫度可達30℃以上

一定要有家長陪同=18萬無得走雞!
其實北極嘅夏天會比北海道冬天還要溫暖得多! 呢d天氣去北極根本就無乜意義  
睇下海狗不如去海洋公園!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/中小學校園/882552/天價考察團-培正小學搞親子北極團-一家長一學童優惠團費18萬

夏天去北極同冬天去日本差不多

今次北極團仲有傳媒報道,升價十倍,一定大把人報家長想整好小朋友張cv  他日用來考名牌大學 私校就靠衣d 收入去搵錢 各取所需 

下次可能再誇張d  搞個「頓內茨克人民共和國」和「盧甘斯克人民共和國」 考察團

有錢人家的日常生活,並非我等升斗小民能想像。

戶口都冇18 萬

又唔算好天價,20年前跟菜難團都幾萬1個人

咁其實去極地旅行,18萬一大一細都唔係好貴遮,仲要同同學仔一齊去,呢啲機會都唔多,而且又唔係迫你去,大家自願嘅,冇乜問題

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-30 16:26 發表

夏天去北極同冬天去日本差不多
「某些地區夏季最高溫度可達30℃以上。」
同夏天留喺香港差不多。

這才是真正的北極孝察團

去北極考察甚麼??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-30 21:54 發表

去北極考察甚麼??
小學生去嗰度真係嘥錢!一陣冷親病壞咗,返呢盞搞!

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2023-3-30 18:52 發表

咁其實去極地旅行,18萬一大一細都唔係好貴遮,仲要同同學仔一齊去,呢啲機會都唔多,而且又唔係迫你去,大家自願嘅,冇乜問題
好貴,考察團唔係交流旅行團,成人15萬細路12萬,50人團要600萬-750萬,去挪威嗰段一定唔係包機,去考察一定係住北極基地,亦唔好諗有乜嘢消費項目,去北極嗰程機仲可以運送物資賺返少少成本,極地搞科研全部都有政府或財團俾經費,即係開得呢啲團人哋唔賺錢,咁點樣可以搞到十幾萬一個人?

同埋極地科研人員人哋全部起碼master以上,你帶班小學雞過去搞住人有咩意思?我敢講如果真係成到團,50個人入面包括家長老師唔會超過兩個知道人哋研究緊乜嘢,搞得呢啲假大空嘅面子工程不如正正經經搞交流團好過。

明賣明買,冇問題吖

如果培正班老師真係有呢方面嘅人材(係講緊地質 生物 病毒 氣候)可以去到搞科研嘅水平,又洗乜咁屈才去做小學老師?你去考察起碼要知人哋做緊咩吖,你對人哋研究方向一無所知嘅,咁考察完都係嘥氣。

主題標籤 #大灣區
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]