• 瀏覽: 7,213
  • 回覆: 8
立會仲放暑假? 真係不合時宜!

以前英國鬼捱不住香港悶熱的天氣, 就設計放暑假回英國避暑。

現在立會冷氣大開, 香港人也不用借口什麼避暑要避兩個多月那麼久, 這些不合時宜的制度真係要不得

立法會議員為何每年有約80日有薪暑假,連高官也沒有這個福利, 為何直選議員要停頓整個議會去渡假?
涉及自身利益,無人敢提出取消暑假,有直選議員指休會期間仍有很多議會事務要跟進及參與外訪行程;難道高官就不用在公作期間事務要跟進及參與外訪行程?
既然一定要放大假就不必支薪, 支薪就不要放大假了。

同意。有d議員話佢地放暑假其實都繼續工作,咁更應該取消,避免市民誤會

沒在休會期間參加議會事務, 或跟進及參與外訪行程的議員, 豈不變成白支薪金?
豈不是厚顏地渡假?
既然繼續工作,更應該取消80日有薪大假,避免市民誤會!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-3-31 10:06 發表

沒在休會期間參加議會事務, 或跟進及參與外訪行程的議員, 豈不變成白支薪金?
豈不是厚顏地渡假?
既然繼續工作,更應該取消80日有薪大假,避免市民誤會!
樓主,絕對支持你嘅建議 !

原來立法會議員受咗咁多年委屈,香港市民都錯怪了他們,真係六月飛霜,天大冤情呀 !

本人自我聲明,一直以為立法會放暑假唔使做,白支人工,原來佢哋休會放假期間,工作更加繁重?

幸得樓主當頭棒喝,為免其他香港市民( 誤會 )…....

建議立法會議員取消(虛擬嘅暑假 ),輿公務員睇齊至為合理矣 !

其實學校乜不需要暑假

引用:
原帖由 pk_man_11 於 2023-3-31 12:10 發表

其實學校乜不需要暑假
尤其大學,放三個月。使唔使咁長?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2023-3-31 11:34 發表

樓主,絕對支持你嘅建議 !

原來立法會議員受咗咁多年委屈,香港市民都錯怪了他們,真係六月飛霜,天大冤情呀 !

本人自我聲明,一直以為立法會放暑假唔使做,白支人工,原來佢哋休會放假期間,工作更加繁重?

幸得樓主當頭棒喝,為免其他香港市民( 誤會 )…....

建議立法會議員取消(虛擬嘅暑假 ),輿公務員睇齊至為合理矣 !
與社會脫節的假期, 取消了對全人類都有益

引用:
原帖由 pk_man_11 於 2023-3-31 12:10 發表

其實學校乜不需要暑假
學校假期實在太多, 而且好多老師投訴, 話暑假工作量沒有少到, 只是不用對住班馬騮咁解

引用:
原帖由 kit05hk 於 2023-4-1 14:45 發表

尤其大學,放三個月。使唔使咁長?
大學下個月就放暑假了!
2019年暴動, 中大校長鼓勵學生們好好利用暑假去暴動, 終於大學雞暴動暴上癮, 三個月暑假都嫌唔夠長, 一於暴到林鄭謝晒為止! 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]