• 瀏覽: 3,627
  • 回覆: 12
昨日(29日)晚上11時52分,一輛載客的士沿銅鑼灣興發街擬駛上東區走廊,當駛至永興街交界燈位前,突然一隻無扣上頸繩的白

香港養狗,養大狗就一定要帶口罩同用狗帶拖實,
養細夠就唔一定要帶口罩,唔一定用狗帶拖實,
但好多香港人帶細狗出街,就由得隻狗週圍自由行。
遇到隻狗心情唔靚,仲會週圍亂咁吠。
其實香港係唔係要立法規定,
不論大細狗,都要帶口罩,用狗帶拖位先可以出街。
呢隻狗自已想自殺,就真係無計啦。狗主呢壇應該都洗唔少囉。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230330/bkn-20230330001052243-0330_00822_001.html?refer=hn2

我是男人,愛吃薑,也愛吃桃。
引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2023-3-30 10:29 發表

昨日(29日)晚上11時52分,一輛載客的士沿銅鑼灣興發街擬駛上東區走廊,當駛至永興街交界燈位前,突然一隻無扣上頸繩的白

香港養狗,養大狗就一定要帶口罩同用狗 ...
狗主放隻狗周街走無非都係想等佢屙左屎自己唔駛執,極邪惡
所以有人會準備定美食俾啲狗都可以理解

女主人唔拖好,害死一條小生命

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-30 10:31 發表

荃灣的南風沙廠而家咪變左狗天地囉,
真難為係果度做的清潔工人。
時時刻刻要掃狗屎,拖狗尿,
而家根本害死係果度做生意的商戶。
入到去,一陣狗味,狗吠聲大過晒。
行過都唔想入去。

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-3-30 10:31 發表

送去狗肉館拉,醫返都晒藥費

引用:
原帖由 masatse009 於 2023-3-30 10:36 發表

送去狗肉館拉,醫返都晒藥費
事實上可以被人痛快咁食落肚有尊嚴地死去都係狗狗夙願黎既

狗主自己攞嚟, 冇得怨.

在馬路邊行都唔戴狗帶,狗狗享受到狗生最後一次自由的感覺就...

抵撚死,我指狗主。有愛心有真情,就會緊抱隻狗仔。

放狗過馬路不牽狗帶!!! 離哂譜!!! 不負責任!!!

呢單嘢根本就係狗主嘅責任!條狗都唔知定衝出馬路,害咗個的士佬要去畀口供。

維園果個出口位 
狗仔直標出去吾識停
好肯定有人趁夜晚黑在公園內放狗,任佢跑    ~~  違法了

女主人典解冇車親 ??? 如果真系愛犬如命
應該同時衝出馬路飛身救犬

引用:
原帖由 木伽四點 於 2023-3-30 14:01 發表

維園果個出口位 
狗仔直標出去吾識停
好肯定有人趁夜晚黑在公園內放狗,任佢跑    ~~  違法了

女主人典解冇車親 ??? 如果真系愛犬如命
應該同時衝出馬路飛身救犬
狗主應該飛身去保護隻狗,
或者陪埋隻狗一齊撞埋去,

主題標籤 #口罩
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]