• 瀏覽: 21,189
  • 回覆: 64
引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 15:41 發表

依家冇人敢出聲,驚冇議員做啊
所以一國兩制不會行得通,香港人只係明反與暗反的分別,個個只為搵著數

試試反中有著數,個個仆倒去反中一邊

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 20:02 發表

所以一國兩制不會行得通,香港人只係明反與暗反的分別,個個只為搵著數

試試反中有著數,個個仆倒去反中一邊
嘩嘩咁講野驚比人鬧

一國兩制係成功嘅。

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 21:42 發表

嘩嘩咁講野驚比人鬧

一國兩制係成功嘅。
不覺得,反而一國兩制被香港玩成變相獨立,除國旗國歌外,實際就係以獨立國家形式運作

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 22:19 發表

不覺得,反而一國兩制被香港玩成變相獨立,除國旗國歌外,實際就係以獨立國家形式運作
唔係反送中運動跟住疫情開始衰咩?

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 22:23 發表

唔係反送中運動跟住疫情開始衰咩?
反送中係中央25年來對港不聞不問,為平穩過渡將港英政府這班偽軍全數收下的結果

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 22:26 發表

反送中係中央25年來對港不聞不問,為平穩過渡將港英政府這班偽軍全數收下的結果
咁你贊唔贊成佢哋嘅做法啊?

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 22:50 發表

咁你贊唔贊成佢哋嘅做法啊?
現時特區政府實際係由港英政府過渡而來,實際就是偽軍,跟汪精衛政府一樣

一國兩制實際係為一國一制的過渡模式,最後始終要一國一制的,們中央黑暴後仍然無收緊對香港管治,繼續放任,沒有清洗原有港英勢力,遲早都會出問題

現時中央絕對強勢,當然壓得住港獨,但當中央對地方控制力下降(可能五十年,一百年後的事),現時不完全清洗本地勢力,始終有機會再鬧獨立

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 23:19 發表

現時特區政府實際係由港英政府過渡而來,實際就是偽軍,跟汪精衛政府一樣

一國兩制實際係為一國一制的過渡模式,最後始終要一國一制的,們中央黑暴後仍然無收緊對香港管治,繼續放任,沒有清洗原有港英勢力,遲早都會出問題

現時中央絕對強勢,當然壓得住港獨,但當中央對地方控制力下降(可能五十年,一百年後的事),現時不完全清洗本地勢力,始終有機會再鬧獨立
點會俾獨立

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 23:23 發表

點會俾獨立
口講唔俾,實際上基本法成套配置就係將香港設定成獨立實體

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 23:30 發表

口講唔俾,實際上基本法成套配置就係將香港設定成獨立實體
唔覺得咁喎

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 23:31 發表

唔覺得咁喎
中央完全無指派官員到特區政府,香港有自己劃定範圍,有自己政府,議會,法律,貨幣,獨立關稅區,獨立執法隊伍,司法管轄區,配置與一個獨立國家差不多一樣

而且最重要,香港怎樣挑戰中央,違抗中央命令,都不會有任何後果。例如居港權官司,中央並無推翻香港法院的“違憲審查權”這個違法裁決,實際變相承認香港有權審查中央,默認香港與中央係對等。乜野係對等,獨立國家就係與中央對等

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-3-31 23:51 發表

中央完全無指派官員到特區政府,香港有自己劃定範圍,有自己政府,議會,法律,貨幣,獨立關稅區,獨立執法隊伍,司法管轄區,配置與一個獨立國家差不多一樣

而且最重要,香港怎樣挑戰中央,違抗中央命令,都不會有任何後果。例如居港權官司,中央並無推翻香港法院的“違憲審查權”這個違法裁決,實際變相承認香港有權審查中央,默認香港與中央係對等。乜野係對等,獨立國家就係與中央對等
嘩你分析到咁多嘢出嚟嘅,咁我真係唔識

引用:
原帖由 dlive 於 2023-3-31 23:54 發表

嘩你分析到咁多嘢出嚟嘅,咁我真係唔識
或者中央係利用香港獨立做緩衝區,避將顏色革命燒上內地,用港獨去換取自身經濟發展

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-4-1 16:13 發表

或者中央係利用香港獨立做緩衝區,避將顏色革命燒上內地,用港獨去換取自身經濟發展
諗到咁複雜㗎

引用:
原帖由 dlive 於 2023-4-1 16:16 發表

諗到咁複雜㗎
咁只怪中央點解容許香港獨立在先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]