• 瀏覽: 28,473
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
+5
央視報道,3月29日從中國海油獲悉,中國首單以人民幣結算的進口液化天然氣採購交易在上海達成,,以人民幣結算的進口液化天然氣成交量約6.5萬噸。

相信美帝用美元收割全世界既日子即將到頭了!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/882524/史上首次-中國完成首單液化天然氣跨境人民幣結算交易

走出第一步了~

此單交易是中國海油與法國石油公司道達爾能源在上海石油天然氣交易中心達成的

法國佬話而家揸人民幣安全d   法國佬先拋咗700幾億美債

中法首次用人民幣交易,背後意義重大,首先係天然氣不用美元計價,其次係法國亦用人民幣交易

Good!

引用:
原帖由 tc7560 於 2023-3-29 17:45 發表

中法首次用人民幣交易,背後意義重大,首先係天然氣不用美元計價,其次係法國亦用人民幣交易
唔用美完 咪用歐完, 問題係連自己嘅 歐完都信唔過

此後會陸續有來,美元霸權末落應該不能逆轉了

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-3-29 17:34 發表

央視報道,3月29日從中國海油獲悉,中國首單以人民幣結算的進口液化天然氣採購交易在上海達成,,以人民幣結算的進口液化天然氣成交量約6.5萬噸。

一日人民幣未可以自由兌換,一日都威脅唔到美元。

原因好簡單,
例如,
我今次賣天然氣畀大陸,攞到十億人民幣,
我突然需要英鎊去找數,
如果大陸唔畀我兌換,我就即時仆街!

收完咪去離岸中心玩返美狗元,法國佬用你地D錢買你地D嘢先再大吹凸吹啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-29 17:58 發表

一日人民幣未可以自由兌換,一日都威脅唔到美元。

原因好簡單,
例如,
我今次賣天然氣畀大陸,攞到十億人民幣,
我突然需要英鎊去找數,
如果大陸唔畀我兌換,我就即時仆街!
而家 銀行仆街 係因為買咗大陸債卷咩

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-3-29 18:01 發表

而家 銀行仆街 係因為買咗大陸債卷咩
都唔係因為債券問題。

剛剛相反,係因為美國加息,啲人想由銀行提款買同美元有關的投資。

所以美國銀行應該學大陸銀行,提款多過5萬就要預約,
銀行高層審批完先可以提款。
(一日未審批完,都唔可以提款。)

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-3-29 17:40 發表

此單交易是中國海油與法國石油公司道達爾能源在上海石油天然氣交易中心達成的

法國佬話而家揸人民幣安全d   法國佬先拋咗700幾億美債
所以咪有法國大罷工囉。😂🤣

美金收皮啦

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-3-29 17:34 發表

美元等於軍票,有人受嗎

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-29 18:03 發表

都唔係因為債券問題。

剛剛相反,係因為美國加息,啲人想由銀行提款買同美元有關的投資。

所以美國銀行應該學大陸銀行,提款多過5萬就要預約,
銀行高層審批完先可以提款。
(一日未審批完,都唔可以提款。)
唔好死剩把口啦師兄,接受現實好難咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]