• 瀏覽: 34,974
  • 回覆: 5
+4
俄國歷史上一直比較𨳍頭
否則都唔會咁益美國
賤賣阿拉斯加咁大片土地畀美國啦

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2023-3-29 14:07 發表

俄國歷史上最大錯誤,就是賤賣阿拉斯加俾美國

當年美國內戰,帝俄押注北方政府,大量金錢、武器支援北方政府,最終北方勝利,統一全國,然後大力發展機械化生產(因為缺乏黑奴的廉價勞動力)

賤賣阿拉斯加,是帝俄與林肯政府友好的延續,明益美國

假如南方政府勝利,美國會繼續以農業為主
沙俄、蘇聯、俄羅斯聯邦點都鬥唔贏美國

引用:
原帖由 奇想二三 於 2023-3-29 15:20 發表

現在全世界急速去美元以自保,美國難逃自爆,人民反噬的下場。
真係會爆咪由得佢爆咯
做咩仲提佢點醒佢咁戇𨳊?

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2023-3-30 09:35 發表

當時係為咗爭奪克里米亞嘅戰爭,權衡利弊之下,惟有賤賣俾當時“友好”國家美國,代價確實大。

睇返歷史,沙俄為咗克里米亞領土,歷代沙皇不惜同鄂圖曼帝國、大英帝國、法蘭西第二帝國等開戰,跨越幾百年,一直未放棄過。

其中一個原因,克里米亞係俄羅斯南部惟一出海口,戰略位置非常重要,加上一系列歷史因素,亦解釋咗俄羅斯一直強硬,冇放棄克里米亞原因。
搵嚟講啫
俄國有其他地方都係黑海岸邊
而且氣候及地理環境都差不多

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2023-3-30 10:39 發表

睇返地圖就知克里米亞嘅重要性,失去克里米亞,意味俄羅斯亞速海沿岸城市,甚至內陸都會受制於刻赤海峽被封鎖進入黑海嘅風險。

莫名其妙嘅擔憂
阿速海一人一半
咁講法烏克蘭係咪都有權打過去阿速海東邊海岸佔領俄羅斯領土?

引用:
原帖由 黃金馬3 於 2023-3-30 11:23 發表

人地沙皇年代已經考慮呢D問題,全部自己控制同一半受人控制完全兩回事,況且克里米亞1954年先由時任蘇共總書記赫魯曉夫,以紀念日形式交由烏克蘭管治,完全係基於當時蘇聯加盟共和國,兄弟情聯盟形式。
時代唔同咗
依家有維也納公約
有聯合國
中國都支持聯合國框架內辦事
任何國家嘅領土邊界不以戰爭改變

主題標籤 #俄羅斯
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]