• 瀏覽: 9,330
  • 回覆: 58
本港全面復常後,訪港旅客大增,從前的劣質平價內地旅行團亦翻生,「逼爆」土瓜灣及紅磡等舊區,對市民造成滋擾。內地入境旅行團

大陸人不是很富貴嗎,又說香港經濟靠大陸人來消費,原來只是參加平價內地旅行團,站在街邊食兩餸飯,食杯麵,就能刺激香港經濟,看來是阻街,影響市容多些。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230328/bkn-20230328084706444-0328_00822_001.html

乜呢d情景唔係一早預左架咩?政府根本就懶得理,淨係知要做靚條數,一陣又話有幾千萬人次訪港同班打手係度打飛機,實情有八九成就係呢條劣質旅客同自由行水貨客!

其實現實食店留位都係先到先得, 十幾分鐘就有人食完, 午巿時間做得多一單就多一單, 留位根本不合符現實. 而且留位俾旅行團又要抽佣, 很多食店都唔憂做, 點解俾人分多份?

之前的人成日大大聲嗌香港要復常, 而家咁咪復常囉, 又嘈乜啫? 

引用:
原帖由 DiDiDum 於 28-3-2023 23:51 發表

本港全面復常後,訪港旅客大增,從前的劣質平價內地旅行團亦翻生,「逼爆」土瓜灣及紅磡等舊區,對市民造成滋擾。內地入境旅行團

大陸人不是很富貴嗎,又說香港經濟靠大陸人來消費,原來只是參 ...
有冇犯法? 日本都有立食係門口食完處理左D餐具就得,歐洲都有類似

其實呢啲團好似傳銷咁,山大斬埋有柴,唔賺大💰就唔會咁快開到成行成市

天生人權,食飯都要管?

無犯法就得啦,咁都要管?🤭

又係零團費購物團?

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2023-3-28 23:51 發表

大陸人不是很富貴嗎,又說香港經濟靠大陸人來消費,原來只是參 ...
只刺激地主佬經濟,加租,加價。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-29 00:07 發表

有冇犯法? 日本都有立食係門口食完處理左D餐具就得,歐洲都有類似
唔好講甘遠, 旺角都成班人企係到食, 同呢班旅客無分別
攪到地方又污糟又人多, 麻煩要禁就順便禁埋

40蚊餐,480蚊一圍,仲要扣埋回俑比旅行社,仲要係市區,真係仲有幾多酒樓可以做得到呢?我屋邨樓下飲餐茶,埋單都成舊水一位啦!

全香港咁大,點解一定要安排咁多團去嗰間酒樓食飯?

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-3-28 23:59 發表

其實現實食店留位都係先到先得, 十幾分鐘就有人食完, 午巿時間做得多一單就多一單, 留位根本不合符現實. 而且留位俾旅行團又要抽佣, 很多食店都唔憂做, 點解俾人分多份?
但高官去嘅餐廳唔係咁。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-29 00:07 發表

人哋係日本,歐洲,香港條街企個人都窄。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]