• 瀏覽: 6,177
  • 回覆: 17
今晨(28日)社交平台流傳一條九巴車廂內混戰場面。據悉,涉事巴士路線69M,一名中年漢疑因講電話聲浪太大,惹來其他乘客不...

講電話太大聲唔使打人嘅

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0328_00822_001.html

引用:
原帖由 未來警察 於 28-3-2023 21:57 發表

今晨(28日)社交平台流傳一條九巴車廂內混戰場面。據悉,涉事巴士路線69M,一名中年漢疑因講電話聲浪太大,惹來其他乘客不...

講電話太大聲唔使打人嘅 ...
大聲唔好,打人更唔啱.

引用:
原帖由 東門吹風 於 2023-3-28 23:09 發表

大聲唔好,打人更唔啱.
以前老一輩果代一向講野大聲,可能鄉吓習慣咗村頭嗌入田??又或者屣置區嗌落下叫亞仔開反??……
加上年紀大、隻耳聾聾哋實屬可以理解……

唔通D亞毛伯伯入到教會唔議、唔記得關掉手機響鬧聲又要比人丙麽吓??……

引用:

大聲唔好,打人更唔啱.
講真,想話打得好。

條友被警察拉咗格,
現時點呀,上咗庭未?

引用:

大聲唔好,打人更唔啱.
打人是超級錯誤,隨時違反新和平法

引用:
原帖由 pycicamn 於 13-4-2023 18:59 發表

打人是超級錯誤,隨時違反新和平法
近排D人特別中意打老野.

有d人講電話真係好奇怪,  開著個擴音器之後凌空大聲對住個收音位講,之後對家講野又擴出埋黎, d人真係以為架巴士係佢私人買

乘坐公共交通工具, 講電話請降低音量, 切勿滋擾到其他乘客...

叫佢細聲小小,佢即時起槓:𨳒你老母關你𨶙事,我鍾意咁大聲,你吹啊?真係好想揼佢…
親身遇見。

日日坐車, 必發生~
1. 男人: 講電話大大聲~
2. 女人: 車上剪指甲, 彈落 d 位度~
兩樣都黑人憎~

引用:
原帖由 東門吹風 於 2023-4-13 23:52 發表

覺醒咗就係「唔好大、教壞細」

73歲人生日儲畜400個專犯事的嚟做賀……就得壹句。

引用:
原帖由 東門吹風 於 2023-4-13 23:52 發表

他們隨時面對被老野,甚至老野同伴還擊危險

巴士一定有聲,大唔大冇一定準則。傾計都有聲架啦。

吾排除條廢老耳仔有問題!條曱甴廢靑揼柒佢就岩勒!揼撚死佢仲好,為民除害

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]