• 瀏覽: 9,188
  • 回覆: 11
+4
俄軍從陸上久攻烏克蘭不下,據英國智庫專家說,他們可能會動用黑海潛艦,攻擊出口烏克蘭大麥和其他資源的船隻。
據《大眾機械》(Popular Mechanics)網29日報導,英國智庫「皇家三軍研究所」(RUSI)研究員考沙爾(Sidharth Kaushal)和羅藍茲(Kevin Rowlands)在評論中說,烏克蘭反抗俄羅斯的地面部隊,已忙到不行,這對他們來說,的確是個問題。而基輔要循西方路線,培養反潛艦所需的技能和戰力,不僅曠日彌久,還所費不貲..........
全文︰攻烏克蘭灰頭土臉 俄恐發動潛艦戰 - 軍事 - 中時新聞網 (chinatimes.com)

我想俄軍一舉一動都受歐美衛星、戰艦、偵察機監視,大概俄軍潛艦一舉一動,歐美都緊緊注視。若果俄國海軍要以潛艦要突襲烏克蘭,恐怕與俄國陸軍一樣都不容易得手。

唉,十九智庫專家比香討樓主樓水準更低,呢個文宣另有目的

開戰年幾俄羅斯從來冇攻擊運糧船半次,點解呢

俄羅斯早就答應聯合國、歐洲、非洲等多國要求,戰事不會導致糧食危機

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2023-3-30 20:52 發表

俄羅斯早就答應聯合國、歐洲、非洲等多國要求,戰事不會導致糧食危機
所以俄羅斯係正義之師,唔似烏納咁不斷殺害大俄羅斯同小俄羅斯人

唯恐天下不亂係島國特色

冇人比普京更適合用'喪心病狂'去形容

唉!如果有跟進一下俄烏戰爭現況,就會知道俄佬一直慢慢往前推進,烏軍一路敗退。暫時響咁嘅情況下,如果你係俄佬,會唔會分咁多資源去做其他野呢?係我就繼續攻勢,施加壓力,等對手無法分時間同資源去反抗,一直壓制到勝利為止....呢啲十九媒體,聽都浪費時間啦!

成日都post埋尼d垃圾

引用:
原帖由 krolik 於 2023-3-30 23:51 發表

所以俄羅斯係正義之師,唔似烏納咁不斷殺害大俄羅斯同小俄羅斯人
正義?
開戰初期俄羅斯搶走不少烏克蘭在碼頭的糧食,被衛星拍照追蹤。最後聯合國安理會加上土耳其介入,俄羅斯才不敢亂來。得罪聯合國是道德問題,得罪土耳其更是萬萬不可。
俄羅斯戰機不敢飛近烏克蘭,戰艦只可以偶然發射一些導彈,但買少見少。
俄羅斯只有陸軍能用,加上少量導彈和伊朗的無人機,已經是強弩之末了。
俄羅斯今年全年的預算是赤字,但不幸的,首兩個月的真正赤字卻已是全年預算的88%,往後不知怎辦!
支持俄羅斯的話,不要用嘴巴去支持,用你的真金白銀去支持呀!

引用:
原帖由 Porky_Pig 於 2023-4-1 21:50 發表

正義?
開戰初期俄羅斯搶走不少烏克蘭在碼頭的糧食,被衛星拍照追蹤。最後聯合國安理會加上土耳其介入,俄羅斯才不敢亂來。得罪聯合國是道德問題,得罪土耳其更是萬萬不可。
俄羅斯戰機不敢飛近烏克蘭,戰艦只可以偶然發射一些導彈,但買少見少。
俄羅斯只有陸軍能用,加上少量導彈和伊朗的無人機,已經是強弩之末了。
俄羅斯今年全年的預算是赤字,但不幸的,首兩個月的真正赤字卻已是全年預算的88%,往後不知 ...
1450睇少啲假新聞啦,俄羅斯駛搶偽烏克蘭國糧食?仲有俄羅斯大把收入,大把國家爭住買石油,駛乜叫人捐錢,如果俄羅斯募捐打烏納,我一定會捐!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-3-28 19:47 發表

俄軍從陸上久攻烏克蘭不下,據英國智庫專家說,他們可能會動用黑海潛艦,攻擊出口烏克蘭大麥和其他資源的船隻。
據《大眾機械》(Popular Mechanics)網29日報導,英國智庫「皇家三軍研究所」(RUSI)研究員考沙爾(Sidharth Kaushal)和羅藍茲(Kevin Rowlands)在評論中說,烏克蘭反抗俄羅斯的地面部隊,已忙到不行,這對他們來說,的確是個問題。而基輔要循西方路線, ...
烏克蘭糧食出口是俄烏簽約下進行,應該不會攻擊吧!

引用:
原帖由 Porky_Pig 於 2023-4-1 21:50 發表

正義?
俄羅斯今年全年的預算是赤字,但不幸的,首兩個月的真正赤字卻已是全年預算的88%,往後不知 ...
俄軍自己生産自殺式無人機,戰果也不錯

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2023-3-30 20:52 發表

基本問題係潛艇攻擊普通船隻有乜用, 呢D船又唔係有大量武器, 如果有大量武器 , 比人攻擊都好正常

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]