• 瀏覽: 43,959
  • 回覆: 320
+5
今晨九巴車廂上演一幕MMA暴力場面,影片上載社交平台後,惹來大批網民熱議。上載者稱有關影片是69M路線九巴車廂,一名大叔疑因講電話聲浪太大,引來同車乘客不滿,一名短褲大隻男出口阻上不果,更出手㩒低大叔在座位上,狂毆大叔多拳,大叔根本無力還擊,其間晦氣喝道「打啦,打死我啦!」大隻男最後將大叔拉出車廂,雙雙倒在街頭,只見大叔躺臥地上動彈不得,大隻男孭着背囊揚長而去。

今晨九巴車廂上演一幕MMA暴力場面,影片上載社交平台後,惹來大批網民熱議。上載者稱有關影片是69M路線九巴車廂,一名大叔疑因講電話聲浪太大,引來同車乘客不滿,一名短褲大隻男出口阻上不果,更出手㩒低大叔在座位上,狂毆大叔多拳,大叔根本無力還擊,其間晦氣喝道「打啦,打死我啦!」大隻男最後將大叔拉出車廂,雙雙倒在街頭,只見大叔躺臥地上動彈不得,大隻男孭着背囊揚長而去。

格鬥場面發生在69M九巴,影片全長約30秒,其時巴士去到荃灣,片段開端已見一名穿T恤短褲的大隻男,將一名大叔按在下層右邊前排座位上,只見大隻男不斷揮拳狂毆「躺平」的大叔,其間聽到大叔大嗌「打啦,打死我啦!」,大隻男不動聲色只管出拳,非常兇狠。

大叔其後被扯起身,背囊半墜在手臂上,他亦不甘被毆,狂扯着大隻男不放,大隻男為求甩身,與大叔連人帶袋雙雙扯出車廂,大叔失平衡躺在地面,繼續與大隻男糾纏,此時大隻男踢開大叔,自己亦失平衡翻了個筋斗,隨後起身轉身而去,此時車廂傳來乘客聲音「攪咁多嘢」,一把似是車長聲音回應,「打架,冇得郁,我都唔想!」

警方表示,今(28日)早上約10時, 一名姓劉男子先後兩次報案,首先他報案指在69M路線九巴上,與一名女乘客發生爭執,其後他再次報案指自己被一名男子拳打,頭部受傷,警員到場調查,劉男清醒送仁濟醫院敷治,警方將案件列襲擊致造成實際身體傷害處理,至今暫未有人被捕。

雖然打人係唔啱,不過呢D老坑有時真係好X討厭,講電話永遠大大聲,完全不理別人感受

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 男狂揪大嗌-打死我-被扯出車廂倒地不起

陳嘉欣very靚女

勸喩不聽, 不懂自重。 

感同身受

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-28 14:21 發表

今晨九巴車廂上演一幕MMA暴力 ...
原來肥男替個女人出頭.
打同女人嘈交老野.
為女死,為女亡.

打得好
最憎d人巴士講野咁能大聲

嘈能住晒 , 抵能死啦 
至9憎d仆街 , 搭鐵又係甘 

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-28 14:21 發表

雖然由細到大,社會都教我地,暴力吾岩,但事實係,社會太多刁民,法例吾係萬能的,所以暴力是對是錯,應該考慮係邊方吾岩在先。

引用:

當日比巴士阿叔閙嗰個都只係唔夠巴士阿叔打吧!否則又係一場精彩嘅MMA。

所以有時外國啲嘢又真係好啲,好似日笨咁,就好少人係公共交通工具上傾電話,一般都係用chat tools交流。

車廂大聲講電話的確係黑人僧,雖然動手係唔啱,但剛睇內文時,只想講抵你比人打

呢D仆街老坑好鍾意鬥氣,愈叫佢細聲佢就愈大聲

打完以後搭車唔敢再嘈別人 
明知香港生活節奏急促,只靠搭車時靜靜的斗一斗

引用:
原帖由 星仔走天涯 於 2023-3-28 15:02 發表

呢D仆街老坑好鍾意鬥氣,愈叫佢細聲佢就愈大聲

最鍾意開住個speaker

陸化香港啲濕鳩老嘢喺靜音車廂講電話、睇片都開鳩大個喇叭,我都想打鳩佢老帽劑。

地鐵嗰啲都一樣,明明架車本身都嘈,都可以睇片講電話啲聲大過佢

鍵盤翻頁
左右