• 瀏覽: 44,087
  • 回覆: 14
+5
打得好
最憎d人巴士講野咁能大聲

引用:
原帖由 代號高雅的測驗 於 2023-3-28 15:39 發表

人老咗,聽力同視力,減弱,行動不便,體涼下老人家,你將來都會
你呢d咪自能私囉 你老你病就代表在公眾地方自己做乜都得 要人就你呀仆街

呢d仆街就係持著無法律制裁佢  你打佢你自己又出事

唔通報警拉9佢上法庭咩 話你浪費警力

引用:
原帖由 代號高雅的測驗 於 2023-3-28 16:33 發表

睇你都係孤兒仔,你屋企冇老人家,真妻涼孤兒仔
一睇你就係個類人 自私自利

你就真係孤兒喇

絕對支持佢打得好
個個都係咁樣仲得了 巴士開party吊你

講電話大大聲 前後座 中間隔條通道同對面講野
剪指甲 打機又大大聲
香港真係好能多呢d仆街

呢d人係要打佢一獲 等佢知驚以後唔敢
有時無人出手出口教訓唔係怕左你 唔好以為你話咩人權自由大能哂   只係人地係驚自己惹麻煩
你陣間遇到個癲的瘋的唔能理的就攞你狗命

突然好多關愛能出來話要關心和體諒老人家

話同情個班 梗係平時搭車講電話講野打機大大聲的仆街  就係有呢班仆街平時有恃無恐
我係大聲講野吹呀 唔通報警拉我呀 你敢唔敢打我呀 打我你要坐監

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-29 08:41 發表

如果你家中有老人家就會明,佢地跟本唔知自己講野大聲,因為佢地連自己把聲都聽唔到。

不過現在啲人只會用自己感受做出發點,無同理心
但我相信你是一個唔自私的人所以我諗你會明的
根本唔知唔係大哂 如果犯左法 同法官講話我根本唔知原來咁樣係犯法會唔會無事?

單新聞人地已經同佢講唔好咁大聲 結果個老野反而同人嘈

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-29 10:21 發表

當然唔係大晒,我無話大晒,只係話做人有同理心從老人角度去睇,睇野會唔同啲。

你話:單新聞人地已經同佢講唔好咁大聲 結果個老野反而同人嘈

咁單新聞有無講人地用咩語氣講?會唔會開頭第一句就我DLLM死老野唔好咁大聲死?
如果係咁打交就唔係因為大聲問題而係語氣問題啦!

如果成單新聞寫成,一名老人家因聽力不好大聲說話被一名後生仔出言侮辱,老人不甘示弱同後生打起上嚟,最後被後生打到地上。
想問你你 ...
啊 即係你騷擾緊人地 我仲要好溫柔的語氣去哄你 唔好意思 唔該 麻煩你 搞到而家好似係我做錯野咁呀 咁大個人仲咁無知要出聲教你做人?
香港人就係咁仆街 話你錯你唔聽唔受 反而話係因為對方個語氣態度差
而家顧客服務呀吊你

引用:
原帖由 花生之友 於 2023-3-29 10:21 發表

當然唔係大晒,我無話大晒,只係話做人有同理心從老人角度去睇,睇野會唔同啲。

你話:單新聞人地已經同佢講唔好咁大聲 結果個老野反而同人嘈

咁單新聞有無講人地用咩語氣講?會唔會開頭第一句就我DLLM死老野唔好咁大聲死?
如果係咁打交就唔係因為大聲問題而係語氣問題啦!

如果成單新聞寫成,一名老人家因聽力不好大聲說話被一名後生仔出言侮辱,老人不甘示弱同後生打起上嚟,最後被後生打到地上。
想問你你 ...
好明顯睇得出你咩人
自己錯唔會認 人地話你仲話係人地的語氣態度差 如果佢好聲好氣我會聽呀咁能樣

每日撘巴士港鐵返工返工 見唔少呢類噪音滋擾的仆街 又好無奈咁忍性左幾多次?
叫人地唔好咁大聲 人地一句關你能事咩
咁你點?同人嘈之後好似單新聞打佢一獲?定還是講完佢唔聽 之後你坐定定無聲出等落車 有d人而家連差佬咁打咁鬧 你個普通打工仔可以做d咩 

如果打人條友有精神病 打死人都唔洗坐監
反而被打死個就on9啦
死因係因為在巴士上講電話太大聲而俾人打能死

個大叔仲賴皮咁話打死我 呢d就唔認錯的仆街
有人話仲體諒佢肯定同一類仆街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]