• 瀏覽: 48,958
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 12:56 發表

中國廣交朋友,除左老尾無任歡迎
大陰國三哥都不會歡迎

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 14:20 發表

人哋係出錢果一個,要搵第二個買,
只係時間問題。

正如你日常生活,唔幫襯惠x百x,可以幫襯華潤。
大前提係同一件貨同一價錢,仲要睇埋有無貨
依家歐美可以在東盟設廠投資,但問題係東盟貿易供應鏈都仲係不穩定,代工方面更加唔使講,你睇三哥iPhone 品質好多都不合格
所以要搵另一個夥伴,不易的

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 16:42 發表

點解你嘅說話咁似一年前果一套「歐洲唔可以無左俄羅斯天然氣」?

記住,相信歐洲已經無人想做「張伯倫第二」
無俄羅斯天然氣,佢哋冬天真係可以凍死人。
但佢哋已經硬食一野…..

我唔知你憑乜嘢認為歐洲會介意無左大陸的平電器、平皮鞋、……?
民意反映左歐洲人民意願
歐洲高通漲,歐盟數據顯示平均通漲是10%以上,原因是能源、大宗商品、物流供應鏈、薪金等因素
高通漲引發各地示威及罷工,英、德、法、荷、奧地利、捷克、比利時等國都因高通漲、高能源價格而罷工
事實歐洲捱過左今個冬天唔使死,但已經五癆七傷,否則佢地都唔使去中國,希望習大出手和解俄烏戰事
再加上歐美銀行因加息周期而相繼出現危機,依家爆左3間,瑞信醫番都廢晒
難得你竟然仲撐歐洲人唔介意.....
原因就講晒,你仲撐話唔介意嗎?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 17:06 發表

咁德國有無鬆口想買番俄羅斯天然氣。

記住,張伯倫我緩靖主義,係歐洲人永遠的痛。
你除左講天然氣,仲有無第二樣野講?
歐洲捱左成個冬天貴價天然氣係事實,通漲由資源包括石油及天然氣形成亦係事實,直接導致歐洲各地示威暴動都係事實
其實我唔明你撐咩?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 17:22 發表

但佢絕對唔會介意食埋大陸果一份。
問題只係時間。
大陸都成日因為呢一樣畀人「卡脖子」,所以要點點點點,

果一樣畀人「卡脖子」,所以又要點點點點點點

人哋就唔識?

放心,唔會一日之內出現!
佢哋絕對會係:佢哋有一樣野發展成熟,就cut大陸一樣野。
佢地繼續制裁俄羅斯,但上個月開始放聲氣,叫中國同俄羅斯傾,叫俄國停火。上星期西班牙總理開口話應該尊重中國在俄烏事件睇法亦要求中國幫手出聲叫停火,法國及歐盟亦會去中國傾貿易及要求中國俄烏戰事

既然無打算手軟點解要去中國同習大傾?
成件事邏輯非常簡單,停火和談,恢復貿易及生產,亦可繼續買俄國天然氣,再令通漲降溫,穩定經濟
歐洲各地示威暴動不斷發生,直接影響當地經濟民生同政權,歐洲亦不願意做醜人叫烏仔停火。唯有拖埋中國落水由中國開聲叫停,大家都有下台階

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:02 發表

無疑大家都唔想打仗。

但歐洲邊個會想做「張伯倫第二」?

所以我個人覺得,歐洲今次係先禮後兵,
大陸肯一齊制裁俄羅斯,上上大吉!
如果唔肯,就會郁埋大陸。
無人想但同時無人出聲叫和談
歐美各國仲不停輸出武器聲援烏克蘭...
點解依家先會諗起中國?
歐洲有中國貨供應都已經10%以上通漲,無中國貨及物流供應,你又估下通漲演變成點?

引用:
原帖由 今天熱情的壽包 於 2023-3-28 19:02 發表

嗰位仁兄真係當香港人傻嘅,佢自己低低地就算,唔好低估大家嘅智慧至得㗎
CB仔最叻就係由被動變主動,如果中國勢弱,今日就係佢出訪歐洲而唔係歐洲出訪中國....
歐洲未到乞求嘅地步但個勢真係在中國手上
由第一日打仗開始,中國不斷呼籲兩個國家坐低和談,只有歐洲及美國不停提供武器比烏克蘭,搞到成件事一發不可收拾之後,就拉埋中國落水要求收拾爛攤子

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:17 發表

因為大陸而家係俄羅斯最大出口國。

大陸一加入制裁,俄羅斯就唔死都唔得。

但如果唔肯加入制裁……就只有連大陸都制裁。

因為張伯倫當年迫捷克放棄蘇台德地區,同納粹講和,
結果無帶來和平,反而帶來二次世界大戰,
呢個教訓太深。
兩個國家打仗,關中國咩事?
中國有冇提供免費武器比俄羅斯,亦沒有幫助烏克蘭,中立國
點解歐洲國家不去印度,要印度幫手調停?印度與俄羅斯的貿易也是很大

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:28 發表

但大陸大量採購俄羅斯石油、糧食….

正如當年日本侵華時,大手採購日本貨,畀錢日本,
係會唔會認為佢「中立」?
印度向俄羅斯購買大量石油及天然氣
俄羅斯亦向印度買大量小麥

日本亦有向俄羅斯出口汽車
另外,歐洲也不是全面制裁俄羅斯
咁你又認為各國中立嗎?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:28 發表

但大陸大量採購俄羅斯石油、糧食….

正如當年日本侵華時,大手採購日本貨,畀錢日本,
係會唔會認為佢「中立」?
你的例子已經錯了
中日戰爭,中國向日本買野,兩個國家
俄烏戰爭,中國向俄羅斯買野,三個國家
看得出分別?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:37 發表

印度比大陸聰明,
70美元一桶的石油,佢用30-40美元買,
夠俄羅斯吊命,又唔會有大軍費。

中共而家就唔夠阿三有腦。
依家依家講緊中立,你又轉風向講聰明?
點講都唔夠你咁有腦啦

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-28 19:56 發表

同樓上的回覆一樣

正如當年日本侵華時,有個「自稱中立國」大手採購日本貨,畀錢日本,
令日本可以有足夠軍費侵華,
你會唔會認為佢「中立」?
知錯能改

唔使比啲假例子
二戰前後。德國一直有同羅馬尼亞做貿易,而羅馬尼亞都有同英法做生意
羅馬尼亞亦表明立場是中立國

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-29 17:04 發表

關歷史乜嘢事?

問題係你會唔會認同咁係叫「中立」…..

正如當年日本侵華時,有個「自稱中立國」大手採購日本貨,畀錢日本,
令日本可以有足夠軍費侵華,
你會唔會認為佢「中立」?
你個例子我已經比左真實情況比你
德國、羅馬尼亞、英國
你睇唔到之餘仲比個假設例子,已經有前設有假定,亦有立場,依家我更正你,用一個實在例子比你,你唔回應?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-29 18:29 發表

所有羅馬尼亞而家係歐洲都不待見。
歐洲人對羅馬尼亞人無乜好感。
對羅馬尼亞無好感?
有報導過嗎?還是你個人預測?

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-3-29 19:10 發表

你有去過歐洲咪知囉!

而且,我真係唔知邊個老點你話羅馬尼亞係二次大戰係中立。
羅馬尼亞係堂堂軸心國成員,有份派兵打蘇聯。
去旅行十幾日就可以睇到?
你個世界觀都幾幼稚
啲歐洲人咪以為你係羅馬尼亞人呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]