• 瀏覽: 49,166
  • 回覆: 463
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:32 發表

係契既?唔係親兄弟嗎?老美人不是老英坐船過去紅蕃人那兒搶掠的老英人嗎?
參與你討論的是國與國,你現在説的是血緣

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2023-3-28 14:32 發表

咁多年仲唔認識歐洲人嘅為人? 你唔係當中國外交部流㗎嘛?
歐豬外交部不是換過人嗎?還是故友?

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-3-28 14:16 發表

咖哩同北極熊朋友,北極熊同熊貓係朋友,只要北極熊肯做和事佬,熊貓都可以同咖哩做朋友。
內地人通常以
兔子形容中國
毛熊形容蘇俄
大象形容印度
而美國就是鷹

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:34 發表

參與你討論的是國與國,你現在説的是血緣
哦,我有點明白了,老美從不把老英當作兄弟,而是可利用的契弟,你是這個意思吧?

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:37 發表

哦,我有點明白了,老美從不把老英當作兄弟,而是可利用的契弟,你是這個意思吧?
無論友誼,朋友,血緣,合作夥伴,都離不開利益,但不是一定,也有反面嘅一日

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:41 發表

無論友誼,朋友,血緣,合作夥伴,都離不開利益,但不是一定,也有反面嘅一日
所以政棍既社交圈子都是利益關係,絕對沒有純友誼,對吧?

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:37 發表

可以做的就是互惠互利,互相利用,避免矛盾

沙特伊朗,美國7年都攪唔掂,中國完美示範,走向和平道路。

有比較自然識得揀!

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 12:48 發表

法國和歐盟委員會日前均證實法國總統馬克龍(Emmanuel Macron)和歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)將在於4月4日聯合訪問中國。此外

哈哈😄全世界排住隊嚟見習大大, 不可逆轉的時代巨輪,祖國加油💪

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/882053?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
馮婆喺歐盟經常針對中國,今次嚟會唔會又俾中國官員當面教訓呢?

引用:
原帖由 下載孩 於 2023-3-28 14:44 發表

可以做的就是互惠互利,互相利用,避免矛盾
明白了,謝謝師兄。

請問(倒向中國是幻想)這句是01反中報主編的想法還是有什麼國際報章的說話?

引用:
原帖由 humber 於 2023-3-28 14:46 發表

沙特伊朗,美國7年都攪唔掂,中國完美示範,走向和平道路。

有比較自然識得揀!
老尾唔係搞唔掂,相反令別人更加交惡

尾國手機竊聽,挑撥,瓦解。 早已植入代理人。。歐盟只是一篤屎。

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:47 發表

明白了,謝謝師兄。
大家是誠心用理據討論,多謝師兄指教

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 14:34 發表

歐豬外交部不是換過人嗎?還是故友?
依家係講緊國家層次,基本民族性意識形態同國策係唔會隨主政者有大變,政治上厭中拒共看不起黃皮膚(包括日韓),經濟上想R你著數,這是深入在這些歐人政客骨子裡的,分別在英國偽君子些、德國務實些、法國傲驕些、西班牙葡萄牙冇咁多花招隨性些而矣,他們幾年換下人換的大致只是包裝

用尾國做例,奧爸媽要重返亞洲搞殘中國、川建國玩貿戰要搞崩中國,燈爺出盡攞你命三千要搞死中國,程度同手法稍有不同吧!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]