• 瀏覽: 158,957
  • 回覆: 1,441
  • 追帖: 5
+3
行政會議召集人葉劉淑儀接受報章專訪時表示,近年政府在交通津貼上的開支增加得很快,不少官員都非常擔心,認為要全盤檢視交通津貼相關安排。她指出,單計長者及合資格殘疾人士的兩元乘車優惠,每年已多達70多億元,憂慮「好快就100億」,建議政府需考慮是否長期補貼下去。 降合資格年齡衍生濫用問題 葉劉淑儀在專訪中指出,兩元乘車優惠「條數升得好快」,不僅是因為合資格年齡降到60歲,還因為愈來愈多交通工具要求加入

葉劉的建議雖然令政府好開心有安全感, 但就令到班老野很不開心無安全感, 因此, 她落區探訪長者時可能會被班老野指住唾駡。

新聞來源連結:

https://www.stheadline.com/socie ... 乘車津貼-葉劉淑儀-條數好快就100億

其實紅頂唔應該有
否則下次的士佬都申請

睇黎到我變老野時都冇機會用2蚊優惠,到時或是20蚊優惠了

本來等一架短程小巴, 只需要3,4蚊
不過因為有2蚊優惠,
D人就見到一架長程小巴都照上, 中途站落車就得.
架長程小巴要9蚊, 但長者優惠只需要俾2蚊, 結果政府就補貼多左幾蚊.
政府俾優惠, D人係唔會同你慳, 只會諗自己

見過好多次, 係青衣長發村上車, 去青衣城
架小巴冇分段收費, 固定拍卡收9蚊,
D人上車拍2蚊

引用:
原帖由 vam2004pire 於 2023-3-28 12:20 發表

本來等一架短程小巴, 只需要3,4蚊
不過因為有2蚊優惠,
D人就見到一架長程小巴都照上, 中途站落車就得.
架長程小巴要9蚊, 但長者優惠只需要俾2蚊, 結果政府就補貼多左幾蚊.
政府俾優惠, D人係唔會同你慳, 只會諗自己
呢樣真係要學新加坡
落車要再拍咭分段收費
否則張卡block住下次用唔到

每日享用優惠次數應設上限, 杜絕例如長者速遞員濫用!

2咩蚊呀,60歲以上應免費!

盲目主張兩蚊乘車者是在浪費

1. 明知政策會增加乘客,巴士地鐵不但沒有加班,反而藉疫情減班,正常化後都唔加番,擺明攤薄資源。有能力的人就會用私家車解決。

2.相比大灣區其他城市政策,香港的根本是厚此薄彼,過度懸殊的福利令多數人不滿。

3. 香港充斥左膠,不但對計劃被濫用視而不見,更以道德作為拒絕一切優化措施的擋箭牌。

4. 香港就是靠高地價維持福利,誰保證五十年後我們永不出現赤字?

引用:
原帖由 paulchen 於 2023-3-28 12:24 發表

呢樣真係要學新加坡
落車要再拍咭分段收費
否則張卡block住下次用唔到
應該係咁呀

盡快用乾庫存,明日大嶼就哈哈

宜家班長者最L中意搭過海巴

首先要限制使用時間,繁忙時間無優惠,不要阻住別人上班。

其實輕鐵都係分段收費,而且必須落車後再拍咭先八達通才可使用乘坐其他交通工具,為何樂悠咭使用者唔識?

咁簡軍
設封頂上限
每人每月3OO,4OO,或5OO

佢咪自己要計住囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]