• 瀏覽: 24,818
  • 回覆: 136
  • 追帖: 2
香港國泰航空響應「飛遇世界鉅賞」活動,宣布針對新加坡、菲律賓及東南亞等國家,免費送出機票,振興香港旅遊經濟。新加坡一名女子獲選後相當高興,

伯尼絲譚在本月20日開獎當天,起初還沒收到任何通知,以為自己落選了,但她又去查獲獎者名單,發現自己就在名單上,熱愛旅遊的她因此非常高興。
「我的快樂很短暫,我發現還得付200元新幣的稅金,因為他們(國泰航空)只負擔機票錢」,伯尼絲譚看了看自己的銀行帳戶,哀號表示「我要破產了」。

1200蚊港紙就要破產? 呢個星妹唔係窮得咁交關?  
點都算係慳咗機票錢囉! 好過無

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/881985/國泰免費機票遊香港-新加坡女抽中才發現魔鬼在細節-要破產了

一張來回香港機票要成200波紙稅款?
究竟係機票貴定稅重?

我出豉油你出雞

搏上報咋呱?

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-28 10:37 發表

搏上報咋呱?
知道其他地方嘅稅款都係好事! 香港好似唔使稅

引用:
原帖由 剎華 於 28/3/2023 10:37 發表

搏上報咋呱?
應該係。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-28 10:30 發表

香港國泰航空響應「飛遇世界鉅賞」活動,宣布針對新加坡、菲律賓及東南亞等國家,免費送出機票,振興香港旅遊經濟。新加坡一名女子獲選後相當高興,

...
咁就破產  
最離譜係咁都係新聞

戲言嚟啫.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-28 10:39 發表

哦,說得是~

一向香港機場稅不平
算半價
好過無
條女博上報

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-3-28 10:39 發表

香港都要畀離境稅同機場建設費

過嚟客串做幾場雞有突啦

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-3-28 10:40 發表

應該係。
你睇佢係第一樓果張相,係咪搏上鏡先?好似幾靚女下,係事主黎嗎?

問題在於新加坡稅太貴  早個禮拜舊同學在新加坡回港敍舊講起原來佢地好少出街食飯, 因為要畀成18%稅.

都話免費機票係招攬窮鬼架啦,仲話送機票送消費卷,根本搵納稅人笨柒

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]