• 瀏覽: 10,061
  • 回覆: 59
【明報文章】中美關係持續緊張,連香港商界亦開始意識到「燒上身」。有商界人士最近就從美方人員「收到風」,說持有特區護照的香港人,在美國政府內部眼中已等同持中國護照的內地人,換言之,若美國政府要針對來自內地的商人及投資者,香港商人亦有可能被波及。有商界人士對此感到憂慮,擔心影響日後在美國的投資及生意往還。綜合接近美方消息則說,未聞「枱面上」改變對港措施,雖然中美關係反覆,但美方盡量嘗試推動人員及教育層面交流,據悉美方今年內會推出香港的交流計劃。

美國以實際行動支持一國,反對港獨,推動香港融入祖國發展。
諗落其實無乜可反對之處。
而且祖國強大,睇唔到點解港商要擔心。

新聞來源連結:
https://m.mingpao.com/pns/觀點/article/20230327/s00012/1679851529680/聞風筆動-商界憂美將港視為內地-nasa拒與港合作-文-李先知

今時今日仲放錢去美國真係好自為之

我想香港嘅美國領屎館立即徹走

引用:
原帖由 幪面超人 於 2023-3-27 15:17 發表

同意。
中國有足夠權咁做。
希望趕走英美領事館。

應即時抽走資金,免被美國凍結,充公咪話到時渣都冇。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2023-3-27 15:17 發表

間館就唔使徹,留返係度改為美國旅遊辦事署,方便香港人申請旅行簽證過去美國旅遊,同埋為留港的美國旅客提供服務!

其實很簡單,放棄特區護照即可。
這幫兩面派,中國沒有限制他們,是美國限制他們,但他們不怪美國,他們只會怪中國,怪中國為什么不屈服于美國。
這幫子二鬼子,趕快放棄特區護照吧。

數馬講變咗地產項 目就知道外角唔會同香港搞什麼科技啦, 只視香港係一會揾水魚賺錢嘅地方, 絶地唔會搞什麼科技城

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-27 16:00 發表

間館就唔使徹,留返係度改為美國旅遊辦事署,方便香港人申請旅行簽證過去美國旅遊,同埋為留港的美國旅客提供服務!
美簽要面見領事官員,有領事官員就係領事館。
不過可改做zoom見面,或要求香港人去其他美領館搞簽証。

咁搞法遲早中國直接接管香港啵,反正老美都係咁睇~~

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-3-27 16:08 發表

數馬講變咗地產項 目就知道外角唔會同香港搞什麼科技啦, 只視香港係一會揾水魚賺錢嘅地方, 絶地唔會搞什麼科技城
以前有,現在很少了。

引用:
原帖由 剎華 於 2023-3-27 16:09 發表

咁搞法遲早中國直接接管香港啵,反正老美都係咁睇~~
現在都直接管,中央都話係全面管治權。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2023-3-27 16:10 發表

以前有,現在很少了。
香港出過什麼科技?種金術?

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-3-27 16:00 發表

或者將廣州領館搬去深圳,方便大家,廣州香港齊撤。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2023-3-27 16:14 發表

現在都直接管,中央都話係全面管治權。
會唔會取消入境限制呢?即係唔使過關都可以自由往來內地同香港。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]