• 瀏覽: 2,148
  • 回覆: 14
+5
「我乜都無晒,乜都無晒。」居於荃灣大窩村的陳女士,昨晚與朋友飲茶回家途中聽到芙蓉山有火警,殊不知正是自己住所。她與丈夫在社區會堂過夜,今早(27日)回村點算損失,尋回的只有一袋已經燒得溶溶爛爛的1000元紙幣。陳女士表示屋內放有原本給兒子娶老婆用的金器及現金共約8萬元;丈夫李先生更稱有幾十萬元現金現已化為灰燼。

慘...真係慘...  
呢次個仔唔使娶老婆喇

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/881601/荃灣大窩村寮屋燒成廢墟-村民無家可歸-數十萬元銀紙金器恐化灰

點解唔放銀行?

燒剩鈔票大過50%面積, 辨識到號碼, 銀行會收番報銷換翻張新嘅俾佢, 辛苦d跑曬三間發鈔銀行可能欏得番大半!!!!

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2023-3-27 14:46 發表

點解唔放銀行?
之前存錢冇息, 太少錢又收手續費. 可能係咁卦. 擺開係屋企就一直擺落去, 個世界變曬都唔知

點解有咁多現金??

引用:
原帖由 Newpopcorn4 於 2023-3-27 15:05 發表

之前存錢冇息, 太少錢又收手續費. 可能係咁卦. 擺開係屋企就一直擺落去, 個世界變曬都唔知
有一萬都唔會收你手續費

d錢唔見得光,肯定有古惑

引用:
原帖由 isaacmadtk 於 2023-3-27 14:46 發表

點解唔放銀行?
咬老綜??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-27 15:09 發表

咬老綜??

寮屋居民

引用:
原帖由 佬黃瓜煲竹絲雞 於 2023-3-27 15:10 發表

寮屋居民
擺銀行唔怕火燭

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-27 15:08 發表

有一萬都唔會收你手續費
d長者好蛇gwei, 我阿叔就係咁: 屌, 銀行最L古惑, 又唔俾息, 今日話一萬唔收費, 聽日粒聲唔出改到50萬, 蝕底左先知就唔抵啦.

好慘。。依d情景發生過好多次,所以勸稍為有儲蓄既人點都應該放係銀行。

引用:
原帖由 Newpopcorn4 於 2023-3-27 15:05 發表

我相信是等待上公屋,所以不能露富。

引用:

點解唔放銀行?
師兄唔知好多人為左攞公援或者長者津貼, 唔會放錢到銀行呀?

肯定係申請緊公屋暪資產,不過值得同情,幾十萬現今香港唔係錢,黑心講句未夠打枝標靶藥物,但係揸正就上唔到公屋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]