• 瀏覽: 44,037
  • 回覆: 203
+2
引用:
原帖由 ibm1 於 2023-3-27 14:40 發表

學校話 "無家長描述情況", 
但警方又 "拘捕" 左涉案 13歲男童, 
咁即係都有 D 狀況? 
但影唔到個男童攞碌野銀佢個女?
影唔到,唔等如冇發生,閉路電視都有盲點,並非100%覆蓋,除非事發位置在CCTV覆蓋範圍,而受害人精準描述案發地點,否則影唔到,不代表無。

繼續留意。

引用:
原帖由 負資產BBQ3 於 2023-3-27 16:10 發表

拘捕係為交功課,唔代表可以正式起訴,你有冇法律常識?
警方講咗,徵詢筱律政司意見,涉案人雙方都未成年,警方唔會貿貿然告,如果己徵詢律政司,責任已不在警方。

引用:
原帖由 lostofbubble 於 2023-3-27 14:43 發表

發生依D事, 大家都會先入為主女仔一定啱, 條仔一定錯~ 
男仔發生依D事好蝕底, 冇法證明自己冇做, 咪係都拉咗人先 

依家搞到咁高調!!  最後可能害人害己     騎虎難下~
 所謂私隱可以包括好多野  
如果最後有人 思覺失調 或者 被欺凌後報復講大話  ...
我地試過啦
我和兩個同事
三個都拿電單車頭盔
在旺角荷李活商業樓下
其中一位同事,佢話不如食口煙,先去開車
其間一位女士,去商業大廈出來
可能支煙影響到佢,大家互望
其間女士的男同事下樓,問咩事
女士話我同事非禮佢,要報警
全部返去錄口供
我同事,洗左幾萬,請律師
CCTV 睇唔到,有身體接觸
告唔入,但錢就洗左
個女士,最後又請佢返警局
後事,我唔清楚了

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-3-27 16:28 發表

影唔到,唔等如冇發生,閉路電視都有盲點,並非100%覆蓋,除非事發位置在CCTV覆蓋範圍,而受害人精準描述案發地點,否則影唔到,不代表無。
所以話CCTV冇發現同學的描述情況是事實的描述。但是否代表冇發生過?學校的處理明顯給人的感覺冇CCTV的記錄就不處理。帶方向及用語言藝術另一般人質疑事主的誠信。

引用:

無錯,相反就算影到都唔代表有發生過

請問上樑不正下樑丫點解?

如果有反抗,一定留有証據。
何況家長話多次發生,無CCTV都應該有其他同學目擊過,學校唔係什麼辟靜地方

跟據母女對話錄音內容,好像是母親引導女童演出來的哭聲和對白。

引用:
原帖由 西門官人07 於 2023-3-27 14:50 發表

如果有片證明無發生過,咁day1就叫女生家長來學校睇清楚啦,點解要拖大半年,搞到個男生無辜辜要揹保?

個男生無辜辜食左隻死貓,佢家長又等大半年先出聲?一早就逼學校叫女生銷案啦,仲搞乜鬼保釋?
我諗家長有睇過片既,不過個女喊到咁又言之鑿鑿,可能都會信個女或者影唔到

引用:

其實仲要睇有無証人証物, 比如「這事情」經常性發生, 無理由學校無同學睇到, 就算話係山旯旮(攪)無人睇到, 咁(攪)完之後條女一定好唔開心喊爆, 咁上堂又無同學見到之類.
條女在錄音話條仔岩岩先(攪)完佢, 仲用JJ頂佢, 咁驗下條女衣物後面有無男仔衣物組織就知, 摸佢既地方有無男仔DNA之類, 一驗就知

無論男女,依家13歲思想都唔太天真

引用:
原帖由 touya08 於 2023-3-27 15:40 發表

近車太貼的東張又觸礁了  學校咁講加上警方自上8月拘捕男生到依家都無落charge好大機會條女夾埋老母老作屈條男仔...

諗真D, 邊有個女同啊媽投訴, 咁岩阿媽會揸住錄音機錄底架, 錄音中阿媽把聲仲好平淡平靜咁...
東張話條女小學已經要睇精神科,不過無食藥

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]