• 瀏覽: 31,920
  • 回覆: 278
+10
為紓解醫管局人手壓力,經「大灣區醫生交流計劃」成功招募79名大灣區醫生護士。首批9名內地醫生獲「有限度註冊」,涉傳染病科、心血管科、麻醉科等專科,下月將於九龍中、九龍西、新界西聯網工作。而70名來自廣東省、平均年資約8年的護士,下月亦同樣抵港在公院工作,但暫未公布工作地點。

促公布大灣區醫護職責範圍

事實上

為紓解醫管局人手壓力,經「大灣區醫生交流計劃」成功招募79名大灣區醫生護士。首批9名內地醫生獲「有限度註冊」,涉傳染病科、心血管科、麻醉科等專科,下月將於九龍中、九龍西、新界西聯網工作。而70名來自廣東省、平均年資約8年的護士,下月亦同樣抵港在公院工作,但暫未公布工作地點。
事實上,內地過往並無專科醫生培訓制度。社區組織協會幹事彭鴻昌今(27日)在電台節目中表示,相信醫管局及醫委會有專業把關,確保來港醫生及護士的水平。但市民可能仍會有所擔心,故促請當局公布他們來港工作的職責範圍,釋除公眾疑慮。
林哲玄:不要以為內地醫護不懂英文
而立法會議員林哲玄表示,本港醫院的電腦系統基本上輸入以英文為主,倡不要先入為主,以為內地人不懂英文。「佢哋讀醫科嘅醫生,我諗英文唔會差過香港年輕人,只係用起上嚟係咪習慣,呢樣或者需要少許時間磨合。香港有既定指引,初初跟著做,習慣後應該唔係太大問題。」
惟林哲玄認為,內地護士較常接觸病人,故熟悉香港文化或更為重要。至於相關醫護來港的職責範圍,林哲玄則認為,若資深醫生來港,在診治病人方面或可有較大主導權。

以後睇醫生係唔係要講普通話定英文?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/79名大灣區醫生護士下月來港工作-林哲玄-不要以為內地人不懂英文/368294?utm_source=home_banner_web&utm_medium=referral

除咗黃畜, 正常嘅香港人, 都唔會咁諗.

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2023-3-27 13:29 發表

事實上

...
支持

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2023-3-27 13:29 發表

事實上

...
最大問題是, 大陸醫生的英文, 只能和外國人溝通.  

大陸醫生的英文, 要和香港人, 或者香港醫生溝通, 是有困難的.

引用:
原帖由 飛鷹_ 於 2023-3-27 14:21 發表

大陸醫生的英文, 要和香港人, 或者香港醫生溝通, 是有困難的.
港式英語

支持引入內地、外地醫護解決香港醫護荒問題。
除咗內地,歐美澳加都有好多讀醫嘅香港人二、三代,點解唔可以畀佢哋返嚟服務?
仲有東南亞好多華僑都識廣東話,點解唔爭取佢哋之醫護來港?
殖民地時代都大把英聯邦醫生,我睇過一個私家醫生係緬甸學醫嘅。
唔好再為業界利益而要市民等到病情惡化、甚至死!

內地醫生英文一定比曱甴客好好多, 當年曱甴客一句"return home card" 都已經夠晒經典, 到而家都仲記得。

出聲大把人落嚟啊

深圳南區居民

引用:
原帖由 飛鷹_ 於 2023-3-27 14:21 發表

有困難,點都好過冇醫生啦。

非常支持 

仍然好多港人睇不起大陸人.

拎大陸最頂尖嘅同-般香港年青人比較,有乜嘢意思?

搵幾個鬼佬去廣州,深圳睇醫生,睇吓啲醫生講唔講得掂至講啦。

須知道語言溝通出問題,-個誤會就有機會做成醫療事故。

梗係識啦, a 至 z, 點都識幾個嘅

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]