• 瀏覽: 41,991
  • 回覆: 259
+2
引用:
原帖由 ifung5 於 2023-3-27 12:03 發表

逃避入息審查,好多人都係咁做。
如果係咁就慘啦,分分鐘以前攞落嗰啲津貼,會唔會要嘔返出嚟㗎?

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-27 13:29 發表

以前睇新聞,曾經講有 d 咬老綜人仕都係將 d 錢擺係屋企床下底鐵盒
唔出事就冇問題,一出事就冇啦

很多時長者家中床下底個瑞士糖罐,原來就係寶藏.

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-3-27 12:12 發表

這個才是真正目的, 但風險自己承擔。
right 有利亦有弊

戶主噏得幾十萬,可能唔止,分分鐘近百萬,好心唔見得光就唔好自爆。

堅家流?而家仲要攞現金,唔識轉脹?

不如話有幾百萬

引用:
原帖由 遊鯤 於 2023-3-27 12:07 發表

香港有轉數快,又有電子支付
唔明有乜需要提一大疊鈔票返屋企
娶新抱吖嘩……

引用:
原帖由 eriealan 於 2023-3-27 11:50 發表

荃灣芙蓉山大窩村一間鐵皮屋昨晚(26日)7時許發生火警,波及附近多間鐵皮屋,消防於約3小時後將火救熄,期間附近居民需疏散

被波及的鐵皮屋居民李氏夫婦指 ...
真係慘。
😨😨😨

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-3-27 14:23 發表

一係唔見得光。
一係想呃政府錢
x2

引用:
原帖由 eriealan 於 2023-3-27 11:50 發表

荃灣芙蓉山大窩村一間鐵皮屋昨晚(26日)7時許發生火警,波及附近多間鐵皮屋,消防於約3小時後將火救熄,期間附近居民需疏散

被波及的鐵皮屋居民李氏夫婦指 ...
擺係銀行冇公屋

引用:
原帖由 eriealan 於 2023-3-27 11:53 發表

鈔票好像是有兩邊的號碼就可以換100%, 一邊號碼就50%。。。沒有號碼就沒有辦法了

不知道是不是這樣
不是,只能用大於50 %果邊換,另外少於50%報費

現金出糧 攞綜緩 避稅乜都有

政府個安老政策好有問題,
啲錢放喺銀行,生果金只得$1500, 兩夫婦$3000
啲錢放喺床下底,就可以攞高額長者生活津貼,每人$4100

其實兩類人環境都係一樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]