• 瀏覽: 12,938
  • 回覆: 104

本港與內地全面通關後,紅磡、土瓜灣等非傳統旅遊區內地旅行團人潮再現,居民生活再次備受滋擾,而之前更有團友需要當街食用雙餸飯。旅遊業監管局一連兩日派員,巡查九龍城區內較多內地入境旅行團活動的地點,並與接待內地團的業界主要負責人會面,商討加強管理活動的可行方案。
接待內地團業界承諾減少影響社區
就部分內地團行程對居民造成生活上的不便,旅監局表示與會代表已承諾配合改善,包括尋找其他合適餐廳或行程分流旅客、與接待的餐廳商討改善預訂及協調旅遊巴接載旅客時間等,盡力減低行程對個別社區的影響。
旅監局已根據去年9月全面實施的《旅遊業條例》,設立入境旅行團註冊商店行政計劃,規管入境旅行團在安排下光顧的商店,保障入境旅行團旅客消費權益和加強相關活動的人流管理。現時九龍城區有5間接待內地團的註冊商店,旅監局將密切留意相關商店的營運情況,如有違反承諾將作出處分。此外,旅監局亦會按同一地區內的最新人流情況,考慮停止商店註冊申請。
其實最好唔好拖住啲喼就得啦...

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/內地團被指影響居民生活-旅監局與接待業界商可行方案/368209

紅磡、土瓜灣 有乜景點 又係零團費強迫購物團

吓 你班人去日本無影響人地生活咩?

既然咁,重新封關好唔好吖

港燦返大陸到處貪小便宜到處出醜到處柒、又無影響大陸居民生活?反而大陸人來香港刺激經濟型爆尖沙嘴名店、呢d叫影響香港居民生活?不知所謂

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2023-3-27 09:58 發表

港燦返大陸到處貪小便宜到處出醜到處柒、又無影響大陸居民生活?反而大陸人來香港刺激經濟型爆尖沙嘴名店、呢d叫影響香港居民生活?不知所謂
點解港人可以壞到咁既程度

去到日本 、大陸人同日本人好多時未必分到、但港燦同大陸人/日本人 就好容易分得出、d低質素既垃圾出醜兼柒盡國際就係港燦

一邊是貪小便宜的遊客
他們的對手相信自己有能力從強迫購物中壓榨出利潤
總之是cheap人當道

引用:
原帖由 遊鯤 於 2023-3-27 10:13 發表

一邊是貪小便宜的遊客
他們的對手相信自己有能力從強迫購物中壓榨出利潤
總之是cheap人當道
你講緊以前香港遊客跟團去台灣下哇?香港人vs 台灣人就真係cheap精鬥cheap精 類鬥類。內地遊客無港客咁cheap咁廢

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2023-3-27 10:17 發表

你講緊以前香港遊客跟團去台灣下哇?香港人vs 台灣人就真係cheap精鬥cheap精 類鬥類。內地遊客無港客咁cheap咁廢
聽講團費二百蚊一日
團友若立心唔購物真係有賺
我都希望接待方蝕到攤攤腰
團友加油!

引用:
原帖由 遊鯤 於 2023-3-27 10:29 發表

聽講團費二百蚊一日
團友若立心唔購物真係有賺
我都希望接待方蝕到攤攤腰
團友加油!
接待港燦既團就係一定蝕到攤攤腰既、接待內地客就除笨都有精

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-3-27 09:49 發表

紅磡、土瓜灣 有乜景點 又係零團費強迫購物團
睇tbb新聞,港澳10天遊,團費都係2000元

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-27 10:32 發表

旅行社直頭係NGO 身為 非牟利慈善團體 可以同政府申請免稅

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-3-27 10:32 發表

貴啦2000 掉返轉d港燦臭燦上大陸都唔會花到100元一日

引用:
原帖由 天生浪漫的留言 於 2023-3-27 10:37 發表

貴啦2000 掉返轉d港燦臭燦上大陸都唔會花到100元一日
大陸生活好平又得 大城市好貴又得 香港出名生活費全球之最

主題標籤 #中國通關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]