• 瀏覽: 18,581
  • 回覆: 135
+2
睇下咩大學囉…

引用:
原帖由 負資產BBQ3 於 2023-3-27 11:18 發表

睇你讀邊間大學啫,你睇睇北大清華係咪真係咁輕鬆?
北大清華可能真係輕鬆,以前識個大陸妹本科喺青華畢業讀construction management自稱清華學渣,之後去咗我學校讀master,佢話我間學校好難讀。
大陸人本科入到清華一定係有料先,就算係讀建築呢啲冷門科都要高考好高分先入到。

好正常,
世界各地都有名校,
同樣都有hea學校。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-3-27 09:18 發表

西人讀完大學做酒吧多的是
仲有掃街嘅都有。

曹德旺準備比小粉紅圍剿

引用:
原帖由 ruspc2 於 2023-3-27 09:14 發表

(星島日報報道)大學生畢業後做外賣的新聞,近期在內地引起熱議。有「玻璃大王」之稱的福耀集團董事長曹德旺在央視財經節目《對話》上表示,大學畢業生去送外賣,跟他們在大學裏沒有學到東西有一定關係。 反正混完4年畢業了   曹德旺說,內地讀大學好像比國際上讀大學輕鬆,反正4年混完就畢業了。「歐美念大學負擔很重的,很辛苦。我們讀大學很輕鬆,畢業就可以去工作了,但是很遺憾你不會動手。」 曾表示要捐100億元建 ...
估佢講乜,應該所指美國大學畢業生,讀完背負著一生要還的學費,這方面。 

唔知可唔可以由國內大學協助學生找半年至一年intern,完成後才能畢業。參軍都算!
我有個香港親友在gap year做一年野,人工不差又很輕鬆,及後未畢業已找到不錯工作崗位,因為顧主會覺得可靠亦有經驗,好過押注在盲毛碌柒fresh grad.

大陸既正規大學不嬲都"難入易出" ,個個高考辛苦到pk,  入到大學就hea 讀出來。
之前youtube 睇過一個大陸媒體拍既片,佢地追蹤左10年(11~21) 清華+北大每年約有1000個畢業大學生都去美國深造,大約有75%個留係美國。

係美國問題O者,四年大學開支求其都幾廿萬美金,讀大學慘過買樓,還學貸還到四五十歲

大陸讀四年大學學費,加埋都只係美國一個學期既零頭...

大學生送外賣是工作僧多粥少原因才真,條友講廢話!

送外賣你估咁易,要語言睇路牌,物理力學平䚘,數學街道門牌號,要讀包書先可以做

唔同外國比其實無乜問題,本身好主觀。但佢話輕鬆過國際就好難講了。個個國家都唔同。。而好美國大學生通街都係,難搵工嘅問題都差不多。

引用:
原帖由 黃加藍=綠 於 2023-3-27 11:02 發表

大劣大學生出名質素低,真係讀得書有料嗰班大部份都會出國留學!
出國唔一定有料,留港唔一定比出國差。有錢先會出國,勁人都會留港貢獻,勿做洋奴。

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-3-27 09:48 發表

他搞錯了,事實是很多內地大學生,畢業後找不到相關工作,才會去送外賣的。亦有畢業生去當小販,他們說當小販賺的錢更多。
呢樣先係真理

睇佢個樣應該未讀過書

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]