• 瀏覽: 4,060
  • 回覆: 20
+2
本港醫學界人手短缺,醫生方面現時每千人平均只有2個醫生,比起新加坡的2.8個及歐美國家3個低很多。醫管局下月會派員去英國,希望短時間內吸引100名海外醫生來港。

香港始終都需要英國留學嘅醫生

新聞來源連結:
https://www.wenweipo.com/s/202303/25/AP641e4dd9e4b0b6003c030883.html

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-25 14:29 發表

本港醫學界人手短缺,醫生方面現時每千人平均只有2個醫生,比起新加坡的2.8個及歐美國家3個低很多。醫管局下月會派員去英國,希望短時間內吸引100名海外醫生來港。

香港始終都需要英國留學嘅醫生 ...
其實醫生和醫療人員夠不夠
都是醫管局講晒
因為管理人員滿腦子裡
都是 是英國主人

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2023-3-25 16:27 發表

都是醫管局講晒
因為管理人員滿腦子裡
都是 是英國主人
因為英國教育出嚟嘅醫生令人有信心

回流香港要俾英國萬國稅.
好金下....

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-25 16:45 發表

可惜
你未明白英國歷史
才會對英國有信心

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-25 16:45 發表

又未必, 睇個人醫德,
香港大把PkE生賣毒,只判停牌半年
賣假紙,針紙,
置個人利益於一切,過度seal醫療, 
要告入失誤十分困難,有醫療霸權,
香港公立唔算差,

引用:

要增加唔係難,只係醫療霸權利益阻止,
開多啲學位就掂,
到時多E生,
就唔可以收高價了,市場定律,
除非係專家就不受影響,

引蛇出洞
到時指控班黃醫護
淨係在大堂掩眼嗰班都捉好多件

引用:
原帖由 uturn2 於 2023-3-25 23:43 發表

引蛇出洞
到時指控班黃醫護
淨係在大堂掩眼嗰班都捉好多件
佢地用英國証件入境
你點拉人??

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-3-26 01:44 發表

佢地用英國証件入境
你點拉人??
太聰明了,讚👍🍹

引用:

不如醫好人先可以收綫,醫錯左扣$

搶左先,人才幾時都咁搶手,唔搶就笨。😉

引用:
原帖由 高大冰凍的世界 於 2023-3-25 16:27 發表

都是醫管局講晒
因為管理人員滿腦子裡
都是 是英國主人
睇個標題, 係咪即係請返之前著草過曱甴國果的曱甴醫護? 咁果隻曱甴乸又會唔會返嚟? 

點解唔返祖國?唉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]